in

Zwerfkatten mogen worden afgeschoten in Leerdam en Zederik

Per 1 januari 2019 mogen zwerfkatten in Leerdam en Zederik worden afgeschoten. Dat is het gevolg van de fusie met Vianen.De drie plaatsen komen samen in de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden in de provincie Utrecht; daar is het jagen op zwerfkatten in het buitengebied toegestaan.

Je kan momenteel alleen in Utrecht en Friesland jagen op zwerfkatten. Volgens Rik van Druten, woordvoerder van de provincie Utrecht, zijn dankzij het afschotvergunning veel problemen opgelost: “Zwerfkatten richten veel schade aan. Landelijk vangen de katten in het buitengebied zo’n 19,4 miljoen prooien. Dat kunnen zowel beschermde weidevogels als vleermuizen zijn.” aldus Van Druten aan het AD.

Iedereen die woont in deze provincie en zich nou zorgen maakt om zijn kat heeft niks om bang van te zijn volgens de woordvoerder, “Een jager schiet niet zomaar een kat dood, maar zal eerst onderzoeken of het een zwerfkat is.”

Niet iedereen is het eens met Van Druten. Dierenambulance Vianen maakt zich ernstige zorgen, “Het verschil tussen een zwerfkat en huis- of boerderijkat moeilijk te zien.” Zo laten ze de krant weten dat er vriendelijkere alternatieven zijn, zoals het opvangen en neutraliseren van de dieren.

Bron : AD

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Huisarts drie keer bedreigd op één avond: ‘Alleen maar om zin door te drijven’

Facebook weet of je depressief bent