in

Zwarte Piet verliest steun in het land

Publieke steun voor Zwarte Piet blijft afbrokkelen, blijkt uit een nieuw onderzoek onder 2300 Nederlanders door I&O Research.

Vier jaar geleden zei 65 procent van de ondervraagden dat Zwarte Piet onderdeel zou moeten blijven van de Sinterklaasviering. “Dat is inmiddels gedaald tot 39 procent”, aldus I&O.

Uit het onderzoek blijkt dat meeste ouderen van mening zijn veranderd over Zwarte Piet. In 2018 steunde 62 procent van de 65-plussers ‘blackface’, maar dit is nu gedaald tot 44 procent.

Uit het onderzoek bleek ook dat twee op de vijf huishoudens op 5 december Sinterklaas vieren, zij het op kleine schaal dan in voorgaande jaren.

Vorige maand bleek uit een ander actualiteitenonderzoek uit EenVandaag dat 55 procent nog steeds achter de ‘blackface-versie’ van Piet staat, tegen 71 procent een jaar geleden.

De steun voor de traditionele Zwarte Piet neemt de afgelopen 10 jaar af, sinds anti-racisme campagnevoerders begonnen te protesteren tegen wat zij een racistisch stereotype noemen.

Sindsdien hebben campagnevoerders hun zaak bepleit op televisie en in debatten, gedemonstreerd tijdens optochten en werden ze geconfronteerd met fysieke aanvallen en misbruik door ‘pro-blackface’ supporters.

De grotere Nederlandse steden en populaire kindertelevisieshows zijn nu achter de roetige Piet-vervanger gaan staan, maar de traditionele Zwarte Pieten hebben nog steeds de scepter in meer landelijke gebieden.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Twijfels over massale vaccinatieprogramma in Januari

Een miljoen Nederlanders leven op armoedegrens