in

Zorgwekkende stijging van coronabesmettingen : Houd afstand!

“Deze ontwikkeling is zorgwekkend.” zegt Susan van den Hof, woordvoerster van het RIVM, aan de NOS. “Het aantal infecties neemt sterk toe en het feit dat het niet gestabiliseerd is, baart zorgen.”

De golf van zaken is vooral zichtbaar in Rotterdam en Amsterdam, maar trekt ook aan in de regio’s Den Haag en West-Brabant.

Zowel Amsterdam als Rotterdam introduceren vanaf vandaag mondmaskers in verschillende drukke gebieden, waarvan ze hopen dat ze het gedrag van mensen zullen veranderen en iedereen eraan zal herinneren afstand te houden.

Premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge zijn terug van vakantie om donderdag een persconferentie te houden, die volgens insiders waarschijnlijk meer regionale maatregelen zal omvatten om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

De laatste persconferentie was op 24 juni en de premier is onder vuur komen te liggen van parlementsleden omdat hij zijn greep op de crisis verloor. Lodewijk Asscher, leider van de PvdA heeft het kabinet in het bijzonder bekritiseerd vanwege ‘gebrek aan visie’ en omdat ze ‘onzichtbaar’ zijn, terwijl het aantal gevallen van coronavirus toeneemt.

“Het gaat er niet om dat hij hier persoonlijk is, maar dat het kabinet zichtbaar is, met een duidelijke boodschap.” aldus Asscher in een interview aan Trouw. “Een paar weken geleden was het duidelijk dat we nieuwe clusters hadden.”

De huidige strategie van de regering is volgens hem niet te begrijpen. “Het kabinet zegt dat mondmaskers niet werken, dat ze verplicht zijn in het openbaar vervoer en dat de lokale autoriteiten ermee kunnen experimenteren. Dat is geen leiderschap en je houdt de mensen niet aan je zijde.”

Nieuwe Maatregelen

Een van de maatregelen die ministers donderdag kunnen aankondigen, is het testen van mensen die terugkeren uit gebieden met een hoog risico op Schiphol en extra toezicht op de 14 dagen quarantaine die wordt aanbevolen aan vakantiegangers die naar delen van Spanje en Kroatië zijn geweest.

Studentenverenigingen zullen waarschijnlijk ook te maken krijgen met oproepen om gebeurtenissen voor nieuwe studenten af te zwakken, aangezien de coronabesmettingen onder jongeren snel toenemen.

Waarschuwing

Ondanks de sterke stijging van het aantal gevallen, zegt Ernst Kuipers, hoofd van het landelijke netwerk voor acute zorg LNAZ, tegen de Volkskrant dat het nog geen tijd is voor paniek.

“Het aantal Covid-19 patiënten in het ziekenhuis varieerde in juli tussen 80 en 120, vergeleken met vierduizend ziekenhuisopnames in april”, aldus Kuipers, “Als het aantal infecties blijft toenemen, zal dat tot uiting komen in ziekenhuiscijfers. Maar op dit moment kunnen we het aan.”

Jean-Louis Murk, microbioloog in het Elisabeth TweeSteden ziekenhuis in Tilburg vertelde de krant dat hij niet bang is dat de situatie die we hebben meegemaakt in maart, zal terugkeren naar Nederland. “Maar er is een trend die we moeten terugdraaien.” zei hij. “Jongeren worden vaak niet erg ziek [vanwege het coronavirus] en ziekenhuizen hebben er weinig last van, maar we moeten voorkomen dat het virus kwetsbare groepen bereikt.”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Nederland biedt hulp aan Libanon bij opsporen en redden van slachtoffers

Hittegolf in Nederland : Minstens zes dagen tropisch weer