in ,

Zorgmedewerkers onrustig over het coronavaccin

Volgens een nieuwe peiling zegt één derde van de leden van verpleegvakbond Nu’91, niet te willen worden ingeënt tegen het coronavirus.

In totaal hebben 3300 van de 30 duizend vakbondsleden deelgenomen aan de enquête, die de verschillende houdingen ten opzichte van het vaccin in de medische sector benadrukt. Iets meer dan een derde (36 procent) zei dat ze ermee zouden instemmen zich te laten vaccineren en de rest was niet zeker.

De regering is van plan het vaccin als eerste aan te bieden aan zorgmedewerkers, ouderen en mensen met kwetsbare gezondheidsproblemen.

Op de vraag waarom ze niet zouden accepteren dat ze worden gevaccineerd, antwoordden verpleegkundigen dat ze zich zorgen maken over de bijwerkingen op de lange termijn, de snelheid waarmee het vaccin werd ontwikkeld en het gebrek aan deskundige informatie.

“Beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg hebben neutrale, goede informatie nodig, zodat ze een weloverwogen beslissing kunnen nemen”, aldus vakbondsvoorzitter, Stella Salden. “Dit kan alleen door de informatie op de juiste manier beschikbaar te stellen, luisteren naar professionals is cruciaal. Op dit moment hebben ze veel vragen en daardoor is er onvoldoende vertrouwen in het vaccin.”

Uit de peiling kwamen grote verschillen binnen de sector naar voren. Ongeveer 44 procent van de ziekenhuismedewerkers zei dat ze een vaccin zouden accepteren, vergeleken met 35 procent van de verpleegsters die met gehandicapten werken en slechts 25 procent van het verpleeghuispersoneel. Jongere gezondheidswerkers accepteren ook minder snel vaccinatie dan 45-plussers.

Ook de Nederlandse bevolking is verdeeld over de kwestie. Uit een rapport van I&O Research vorige maand blijkt dat 60 procent van de Nederlanders zal overwegen om te vaccineren, maar minder dan een derde zou dat zeker doen. Ongeveer 23 procent is het daar zeker of bijna niet mee eens.

Experts zeggen dat een vaccinatiegraad van minstens 60 procent nodig is om de bevolking in het algemeen te beschermen.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Nederlandse inflatie zakt onder de 1%

Massaal winkelende mensen dragen bij aan stijging van coronabesmettingen