in , ,

Zorgen om groeiende racisme tegenover Turken en Moslims in West-Europa

“Turkse migranten worden in toenemende mate geconfronteerd met discriminerend beleid en systematisch racisme in West-Europa.” aldus de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Cavusoglu, woensdag, tijdens een bijeenkomst in de West-Duitse stad Düsseldorf. Cavusoglu benadrukte dat zij zich zorgen maken over “de toenemende discriminatie waarmee Turkse gemeenschappen in West-Europa worden geconfronteerd.” Hij zei dat dat discriminerend en racistisch beleid steeds systematischer wordt in deze landen en dat de ambtenaren van verschillende niveaus dit ondersteunen.

Top diplomaten van Turkije komen bijeen voor speciale bijeenkomsten, met Turkse consul-generaals, die in Europese steden actief in dienst zijn, om verschillende problemen van Turkse gemeenschappen in Europa te bespreken en mogelijke maatregelen te nemen, om de consulaire diensten te verbeteren.

Cavusoglu vroeg de Turkse diplomaten, met prioriteit te werken aan incidenten van racistische discriminatie, xenofobe aanvallen en islamofobe misdaden. Hij drong aan steun te bieden aan de slachtoffers en zorgen te uiten in gesprekken met de relevante autoriteiten.

“Als consul-generaal spreekt u niet alleen met onze burgers, maar ook met politici in de landen die u dient.” aldus Cavusoglu.

“Politieke leiders moeten met gezond verstand handelen, ze moeten afzien van een splijtende retoriek, geen religieuze of etnische verschillen gebruiken voor propaganda. Dit soort andere retoriek, met behulp van discrimatie, creëert een klimaat van haat dat racistische aanvallen aanmoedigt. Maak dit alstublieft bespreekbaar tijdens uw ontmoetingen en praat hierover met uw collega’s in ambt.”

Europa is de laatste jaren getuige geweest van een groeiend aantal gevallen met betrekking tot racisme en islamofobie, veroorzaakt door de propaganda die door extreem-rechtse partijen wordt verspreid. Volgens een rapport van de in Ankara gevestigde denktank SETA is er een stijging van 52 procent in slamofobe incidenten, in Frankrijk alleen. In Oostenrijk werden vorig jaar 540 gevallen van islamofobe incidenten geregistreerd, vergeleken met 309 gevallen in 2017.

In Duitsland heeft de politie vorig jaar 813 haatmisdrijven tegen moslims geregistreerd, waaronder beledigingen, bedreigende brieven, fysieke aanvallen en aanvallen op moskeeën.

En er zijn door heel Europa al meer dan 100 moskeeën en religieuze instellingen aangevallen.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Boeren willen Schiphol bezetten

‘Miraculeuze’ nieuwe behandeling schakelt kankercellen uit