in , ,

Zorg wordt onbetaalbaar in Nederland

Een rapport van twee belangrijke zorginstanties in Nederland (NZa en het Zorginstituut) komen met de conclusie dat zorg in Nederland, onbetaalbaar dreigt te worden en dat de zorg te veel een “verdienmodel” is geworden.

De twee instanties hebben een rapport overhandigd aan minister voor Medische Zorg, Tamara van Ark, waarin staat vermeld dat er in de zorg meer aandacht moet komen voor preventie. Ook zijn de instituten het met elkaar eens dat er beter moet worden samengewerkt en dat er direct moet worden gestopt met onnodig dure behandelingen die niet werken.

Onbetaalbaar zorg in Nederland is niet echt iets nieuws, in 2012 zei toenmalig minister van Volksgezondheid, Schippers dat de zorg onbetaalbaar wordt en als er niks zou veranderen geven we na 20 jaar in 2040, de helft van onze inkomen uit aan gezondheidszorg.

“We hebben de vrijheid niet om hier nog lang over na te denken”, aldus Sjaak Wijma, voorzitter van het Zorginstituut, aan NRC.

Een van de belangrijkste, mogelijke maatregel, dat in het rapport is opgenomen om het systeem te hervormen, is om zorgaanbieders niet te betalen per behandeling, maar op basis van de uitkomst van de zorg.  

“Wanneer we een groep zorgaanbieders een bepaald bedrag gaan betalen voor een periode, zullen ze meer denken vanuit goede uitkomsten”, aldus Josefien Kursten van de NZa.

De eerste veranderingen zullen echter pas over twee of misschien drie jaar definitief kunnen worden gemaakt. “De zorg is erg complex, zeker als je schotten wilt wegnemen tussen verschillende takken van sport.” zegt Kursten.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Amerikaanse professor zegt dat we allemaal per direct moeten stoppen met douchen

Koud, kouder, glad : Code geel