in

’Zomer wordt warmer en droger dan normaal’

De zomer wordt warmer en droger dan gemiddeld. Volgens Weeronline is de kans op een ’bovengemiddeld warm verloop’ in de maand juni zelfs zeventig procent.

Meteorologen proberen altijd een idee te krijgen van het weer op de langere termijn. In deze fase van het jaar gaat het om het zomerweer. Zo zou ’The Met Office’, het Engelse KNMI, volgens de Daily Mail een drie maanden durende hittegolf hebben voorspeld vanwege een zogenaamde ’Spaanse pluim’. Dit is een meteorologische term voor wanneer er een lagedrukgebied op de oceaan ligt en er een warme zuidenwind is vanaf het Iberisch schiereiland.

Als dit inderdaad gebeurt, hoeft dat voor ons geen goed nieuws te zijn, legt Jaco van Wezel van Weeronline uit. „Het lagedrukgebied voert Spaanse warme wind aan tot het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Dit zorgt in Nederland dan voor warm weer waarbij het zelfs even heel heet kan worden, maar dat wordt altijd weer snel afgestraft met onweer.”

Mei warmer dan normaal
Deze zogenaamde Spaanse pluim is volgens de modellen die Weeronline hanteert niet heel waarschijnlijk. „We hebben op de korte termijn eerder een indicatie voor wind die regelmatig waait uit het – eveneens warme – oosten.” Dat levert volgens de weerman tegen eind mei een verhoogde kans op zomerse dagen met maxima van 25 graden of meer op. „Er wordt voor mei een warmtegemiddelde verwacht van ongeveer een graad warmer dan normaal.”

En de meest prangende vraag: de zomer? Is daar al wat over te zeggen? Voor zover dat kan, omdat in Nederland niets veranderlijker is dan het weer, ziet het ernaar uit dat het warmer en droger wordt dan normaal. „Je weet nooit precies hoe het eruit gaat zien”, houdt Van Wezel een slag om de arm. „Maar er is een reële kans dat het behoorlijk boven normaal wordt in juni en juli. Hoe het precies gaat zijn, is nog onzeker, maar de kans op droger en warmer weer dan normaal is er wel.” Hij noemt de voorspelling voor vakantiegangers in eigen land ’veelbelovende vooruitzichten’.

Bron : De Telegraaf

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Zeven maanden cel voor oud-beveiliger Wilders voor lekken

‘Kroegen in Nijmegen filmen op mannentoilet’