in

Ziekenhuizen kampen met personeel- en beddentekort vanwege coronapatiënten

Ziekenhuizen in Nederland moeten hoogstwaarschijnlijk cruciale operaties zoals, kankeroperaties en niertransplantaties uitstellen als het aantal coronapatiënten blijft stijgen, waarschuwt de NZa.

Een woordvoerder vertelde de Telegraaf dat ‘kritieke operaties’ die normaal gesproken binnen zes weken moeten worden uitgevoerd, bedreigd worden door een tekort aan bedden en personeel.

Meer dan 2700 mensen worden momenteel in het ziekenhuis behandeld voor het coronavirus, waaronder bijna 700 op de intensive care, waarmee de piek van de tweede golf begin november wordt overschreden, en het aantal blijft stijgen.

“Als dit soort operaties langer worden uitgesteld, kan dit mogelijk leiden tot blijvende gezondheidsschade of een kortere levensduur”, aldus de woordvoerder.

David Jongen, vice-voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) vertelde aan het NOS Radio 1 Journaal dat hij zich grote zorgen maakt over het hoge ziekteverzuim van met coronavirus besmet personeel.

Jongen, werkzaam in het Zuyderland ziekenhuis in Zuid-Limburg zegt, “We zijn een millimeter verwijderd van het punt waarop we operaties moeten uitstellen, zoals bij vrouwen met borstkanker. We hebben mensen nodig die daar werken om voor patiënten op de intensive care te zorgen. Het is onverbiddelijk.”

Geen plek meer

Dinsdagavond was het Sint Jansdal Ziekenhuis in Harderwijk zeker 12 uur gesloten voor nieuwe opnames, inclusief spoedpatiënten, omdat er geen plaats meer was in het ziekenhuis.

Mensen die onmiddellijke behandeling nodig hebben, werden doorgestuurd naar Amersfoort, Apeldoorn of Zwolle. Kraamzorg wordt niet beïnvloed omdat ze in een aparte faciliteit zijn ondergebracht.

“We hebben niet genoeg patiënten kunnen overbrengen naar andere ziekenhuizen omdat ze met hetzelfde probleem kampen. Helaas hebben we daarom het besluit moeten nemen om vanavond te sluiten,” aldus Relinde Weil, voorzitter van de raad van bestuur van het ziekenhuis.

“We weten dat er op nationaal niveau grote inspanningen worden geleverd om de ziekenhuiscapaciteit te vergroten om ruimte te maken voor coronapatiënten. Laten we hopen dat dit op zeer korte termijn lukt.”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

2020 : 14 gewelddadige doden in Amsterdam

Onderzoek naar politieagenten die racistische beledigingen uitten tijdens arrestatie