in

Zes mannen verdacht van terroristische aanslag in Nederland

Het proces tegen zes mannen die naar verluidt een grote terroristische aanslag in Nederland hadden gepland is woensdag begonnen in Rotterdam.

De zes werden gearresteerd na een grote undercoveroperatie van de politie in september 2018, maar zo blijkt dat de man die wordt gezien als de leider van de groep, beweert in de val zijn gelokt door de autoriteiten.

Het onderzoek naar de 34-jarige, Iraakse staatsburger, Hardi N. is begin 2018 gedtart na een tip van de AIVD veiligheidsdienst.

Destijds zei de politie dat een ‘grote terroristische aanslag’ was afgewend, hoewel de details over wat de bende van plan was, nooit echt zijn vrijgegeven, “Het plan kan betrekking hebben op jassen vol explosieven en Kalashnikovs tijdens een evenement, en een autobom ergens anders. Het onderzoek naar het exacte doelwit loopt nog.” aldus het Openbaar Ministerie destijds in een verklaring.

In totaal zijn er zeven mensen gearresteerd. Ze varieerden in leeftijd van 21 tot 34 jaar en drie van hen, waaronder Hardi, hadden eerdere veroordelingen wegens pogingen om zich bij IS in Syrië aan te sluiten. Een van de arrestanten werd later vrijgelaten, maar de overige zes zijn al bijna twee jaar in hechtenis.

In januari 2019 heeft RTL Nieuws beelden uitgezonden van de verdachten met bomvesten en zwaaiende Kalashnikov-geweren terwijl ze in een huis op een vakantiepark in Limburg verbleven.

De foto’s zijn afkomstig van politiemateriaal van de vier mannen en zijn gemaakt tijdens een twee uur durende ontmoeting tussen de verdachten en twee undercoveragenten.

De politie deed zich voor als wapenhandelaar die wapens kon leveren voor een aanslag en het vakantiehuis werd afgeluisterd om bewijs te verzamelen, volgens RTL Nieuws.

De mannen werden diezelfde dag gearresteerd.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Advocaten, lokale autoriteiten en de ombudsman niet eens met het coronavirus-wet

Aantal coronadoden blijven langzaam stijgen