in ,

Zal Hema worden gered van faillissement

De regering overweegt Hema te ondersteunen en heeft zakenbank Lazard gevraagd te beoordelen welke rol de staat zou kunnen spelen, zo meldt het Financieele Dagblad op vrijdag.

Één optie die wordt overwogen, is een staatsgarantie voor nieuwe leningen, aldus het Financieele Dagblad, daarbij verwijzend naar bronnen die dicht bij de besprekingen staan.

Overheidsfunctionarissen houden de financiële gezondheid van het bedrijf nauwlettend in de gaten omdat het een grote werkgever is, met ongeveer 9500 werknemers in Nederland. Een eventueel faillissement zou ook grote gevolgen hebben voor winkelstraten, die al worden getroffen door stijgende leegstand.

Een dramatische omzetdaling van 30 procent als gevolg van de coronacrisis bracht Hema CEO Tjeerd Jegen in maart ertoe om verhuurders en personeel, maar niet aandeelhouders, financiële opofferingen te laten doen. In een brief waarin de maatregelen werden uiteengezet, stond dat “als gevolg van sluitingen van winkels in landen om ons heen en het aanhoudende omzetverlies in Nederland, zal het voortbestaan van het bedrijf binnenkort in twijfel worden getrokken.”

De Nederlandse regering heeft de afgelopen maanden twee grote bedrijven gered van de ondergang. Zo zal luchtvaartmaatschappij KLM een lening ontvangen van tussen de 2 en 4 miljard, maar die gesprekken zijn nog gaande.

Daarnaast heeft scheepsbouwer IHC een directe lening van de overheid en een garantie gekregen om een deel van haar bankschulden te dekken.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Mark Rutte : “Racisme is een probleem in Nederland.”

Meer dan 6000 coronadoden in Nederland