in ,

Woonlasten gaan omhoog

Vereniging Eigen Huis heeft vandaag cijfers gepubliceerd waaruit blijkt dat de woonlasten die huiseigenaren aan de gemeente betalen, flink zijn gestegen dit jaar. De kosten kunnen flink verschillen per gemeente, omdat iedere gemeente zijn eiegen tarieven vaststelt.

De grootste stijging is in de gemeente Laarbeek in Noord-Brabant. Er is daar een stijging van 31,1 procent genoteerd. Maar Laarbeek is niet de enige gemeente die een stijging ziet in woonlasten, bijna alle gemeentes hebben een stijging van tientallen procenten.

Inwoners van Bellingwedde hebben wel geluk, want daar betalen ze 8,6 procent minder dan vorig jaar. De reden hiervan is een gemeentefusie; in 2019 fuseerde Bellingwedde met Vlagtwedde tot de nieuwe gemeente Westerwolde. Maar niet iedereen kon profiteren van deze fusie, inwoners van Vlagtwedde moeten dit jaar 10,1 procent meer betalen.

Er is een reden voor deze flinke stijging in woonlasten per gemeente. Gemeenten moeten meer betalen voor het storten en/of verbranden van afval. Dat was eerst 13 euro per ton afval, maar inmiddels gaat het om 31 euro. Gemeenten kiezen ervoor om de extra kosten te berekenen aan de burger.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Facebook aangeklaagd door de IRS voor 9 miljard dollar aan onbetaalde belastingen

Inwoners van Den Haag en Wassenaar krijgen dreigbrieven