in ,

Wonen in een stad ongezond? Op het platteland neemt overgewicht sneller toe

Op elke straathoek een snackbar, weinig fysieke arbeid en minder ruimte en groen om te bewegen. Op het eerste gezicht denk je misschien dat mensen in de stad sneller dik worden, toch blijkt vooral op het platteland obesitas flink toe te nemen.

Dat resultaat komt uit een nieuwe wereldwijde studie die artsen deze week in Nature publiceerden. In steden is er over het algemeen nog wel meer overgewicht, maar de curve gaat op het platteland sneller omhoog. Dat resultaat verbaast voedingswetenschapper Jaap Seidell niet.

Spreiding
“De uitkomst geldt voor ontwikkelingslanden”, zegt Seidell. “Het resultaat gaat niet op voor rijke landen.” Wel is het zo dat mensen met overgewicht in Nederland meer naar de buitenwijken worden verdreven, vertelt hij. “In Europa trekken hoogopgeleide mensen naar de stad omdat er op het platteland weinig werk is. Hierdoor stijgen de huizenprijzen en worden steden steeds duurder; mensen met een laag inkomen trekken daardoor naar de buitengebieden.”

Doordat mensen met een laag inkomen vaker obesitas hebben, omdat gezonde voeding duur is, zie je dat overgewicht op het platteland en in buitenwijken stijgt. “Dat komt dus niet doordat het platteland dik maakt, maar de spreiding van de bevolking verandert”, zegt Seidell. “Over niet al te lange tijd woont driekwart van de wereldbevolking in een stad.”

Verschil in wijken
Wat volgens de voedingswetenschapper mist in het onderzoek is het verschil in overgewicht tussen wijken in steden. “Zo’n gemiddelde zegt niet zoveel, want de sociale verschillen nemen toe. Enerzijds heb je expats en studenten die een goede baan vinden, anderzijds heb je een groeiende groep die in armoe leeft. Dan kan het gemiddelde er wel aardig uitzien, maar in sommige buitenwijken is het dramatisch gesteld.”

Een van de onderzoekers pleit er in Nature voor dat gezondheidsprogramma’s zich vanwege de resultaten meer op het platteland moeten richten. Daar is Seidell het deels mee eens, anderzijds is het zo dat de impact van dit soort programma’s een stuk groter is in de stad.

Grotere impact
“Ik heb zelf ook programma’s geleid op het platteland, maar dan komt er één kind met obesitas op af”, zegt Seidell. “Als je zoiets in Amsterdam Nieuw-West doet, heb je er meteen duizend. Er wonen op het platteland nu eenmaal minder mensen en het is ook moeilijker ze te bereiken. Je kunt geen affiches ophangen in het winkelcentrum, want dat is er niet.”

“In een stad heb je met minder inspanningen dus een groter effect”, vervolgt hij. “Het is niet vreemd dat beleidmakers zich daarom hierop richten, maar dat er meer aandacht voor de buitengebieden moet komen, is zeker.”

Bron : RTL Nieuws

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

DENK: “Opkomst moslimhaat is het grootste gevaar voor Europa”

Maak van je kind geen narcist: ‘Je hoeft ze niet steeds op een voetstuk te plaatsen’