in

Winkelstraten dicht maar Hema en Action mogen open blijven

Discountwinkelgroep Action heeft laten weten dat ze hun 400 winkels zullen openen op woensdag, na opheldering van het ministerie van Economische Zaken over wat als essentiële goederen geldt.

Ambtenaren publiceerden dinsdag een lijst van het welke winkels open mogen blijven in de lockdown en zeiden later dat als meer dan 70 procent van de omzet afkomstig is van essentiële goederen, zoals voedsel en toiletartikelen, de winkel open mag blijven.

Als de winkel bovendien verschillende onderafdelingen heeft die zijn gewijd aan niet-essentiële artikelen, kunnen deze ook openen, als ze meer dan 30 procent van de omzet vertegenwoordigen. Anders moeten ze worden omheind.

Hema was dinsdag open nadat zij hebben gezegd de grootste bakkerij-keten van het land te zijn, vanwege de populariteit van zijn cakes en worstenbroodjes. Ze hebben delen van elke winkel afgeschermd waar kleding en huishoudelijke artikelen te koop zijn.

Ondanks de verduidelijking zegt winkelorganisatie INRetail dat er veel onzekerheid bestaat over wat als essentiële detailhandel geldt, na het besluit van de regering om alle winkels, behalve ‘essentiële’, te sluiten.

Zo zijn winkels die boeken en tijdschriften verkopen gesloten, maar als ze een pakketpunt hebben, mogen ze wel open blijven.

De verwarring bracht PvdA-leider Lodewijk Asscher er ook toe de grondgedachte van de regering in twijfel te trekken. “Action, Wibra, Makro open, kleine basisscholen gesloten. Vindt het kabinet dit eerlijk?” Vraagt hij op Twitter.

Omroep NOS meldde later op woensdagochtend dat de ministers van plan zijn de regels zo snel mogelijk te herzien vanwege de verwarring en zorgen.

Extra hulp

Het kabinet is ook van plan om extra financiële hulp beschikbaar te stellen aan de niet-essentiële detailhandel en zal later deze week meer details publiceren. “De focus zal liggen op compensatie voor aandelen die nu niet verkocht kunnen worden”, vertelde premier Mark Rutte aan Kamerleden tijdens het debat van dinsdag over de nieuwe coronamaatregelen.

Ondertussen heeft de Belgische premier Alexander De Croo, naar verluidt, contact opgenomen met Rutte om hem eraan te herinneren dat winkelen voor de lol in België, waar de winkels open mogen blijven, verboden is.

Lokale ambtenaren in België houden grenswinkels nauwlettend in de gaten en kunnen extra maatregelen nemen, zoals grenscontroles, als er grote aantallen Nederlandse shoppers arriveren.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Duitsland kan volgende week beginnen met coronavaccinaties

Weer.nl : Geen witte Kerst