in ,

Wilders : Kiezers hebben de touwtjes in handen, niet Rutte

Oppositieleider Geert Wilders heeft gezegd dat de drie grootste partijen die uit de verkiezing van deze week voortkomen als eerste in de rij zouden moeten staan om de volgende coalitie te bespreken.

Wilders, wiens anti-immigratie PVV-partij op de tweede plaats staat in de peilingen, zei dat het ‘ondemocratisch’ was van demissionair premier, Mark Rutte, om hem uit te sluiten als potentiële partner voordat de verkiezingen zijn gehouden.

“Kiezers hebben de touwtjes in handen, niet Mark Rutte”, aldus Wilders tegen NPO Radio 1 en hij voegde toe dat Rutte elke deal zou sluiten die hij nodig had om in functie te blijven. “Vandaag is het met de PVV, morgen met PvdA, de volgende dag met D66”.

Alle peilingen geven de VVD en Rutte een duidelijke voorsprong met minstens 30 verwachte zetels. De PVV ligt op koers om 20 of iets minder zetels te behouden, terwijl de derde plaats hoogstwaarschijnlijk naar het CDA gaat.

De drie partijen waren betrokken bij de eerste regering van Rutte in 2010, waarbij de VVD en het CDA een centrumrechtse minderheidscoalitie vormden die door de PVV werd ondersteund in een vertrouwens- en leveringsovereenkomst. Het kabinet stortte na anderhalf jaar ineen toen Wilders weigerde een bezuinigingspakket af te sluiten.

De op de vierde plaats geplaatste D66 dicht het gat op het CDA, aangezien de kiezers positief hebben gereageerd op de campagne van leider Sigrid Kaag en naar verwachting tussen de 14 en 16 zetels zal winnen. CDA en D66 waren beide partners in de laatste coalitie van Rutte, samen met de ChristenUnie (CU).

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Nederland stopt voorlopig met AstraZeneca vaccin

Rabobank : Huizenprijzen stijgen dit jaar met 8%