in ,

Wie wordt de nieuwe Angela Merkel

De Duitse christen-democraten (CDU) zullen vrijdag stemmen om de opvolger van bondskanselier Angela Merkel te kiezen als partijleider.

Uit recente enquêtes bleek dat ongeveer 48 procent van de CDU-kiezers Merkel-loyalist Annegret Kramp-Karrenbauer ondersteunde voor het leiderschap, terwijl 35 procent Friedrich Merz steunde, een uitgesproken criticus van het vluchtelingenbeleid van Merkel.

Het was niet duidelijk hoe de keuze van het electoraat zou worden weerspiegeld in de beslissing van 1001 afgevaardigden, die zich in Hamburg zullen verzamelen om de nieuwe partijvoorzitter te kiezen.

De woordvoerder van het Parlement, Wolfgang Schaeuble, een van Duitslands machtigste politici, kondigde woensdag zijn steun aan Merz aan in een interview met Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Verschillende andere sleutelfiguren van de CDU, waaronder EU-commissaris Guenther Oettinger, ondersteunden Merz ook voor het CDU-leiderschap.

De 62-jarige kandidaat, door critici gebrandmerkt als “Trump light”, had Merkel in 2002 uitgedaagd, maar verloor de machtsstrijd en trok zich later in 2009 terug uit de politiek.

Merkel’s rechterhand, minister van Economie Peter Altmaier, zei donderdag dat hij Kramp-Karrenbauer zou steunen, omdat zij de beste kandidaat zou zijn om de CDU te leiden.

De 56-jarige Kramp-Karrenbauer was vanaf 2011 de premier van de zuidwestelijke Duitse deelstaat Saarland en in februari dit jaar werd ze gepromoveerd tot CDU-secretaris-generaal.

Merkel, die 18 jaar lang de christen-democraten leidde, kondigde in oktober aan dat ze niet opnieuw de stoel zal halen onder zware verliezen van haar partij bij regionale verkiezingen. Wel benadrukte Merkel dat ze bondskanselier wilde blijven tot haar termijn in 2021 afliep.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Boswachters Oostvaardersplassen overgeplaatst uit onvrede met afschietbeleid

De Jong in één klap de duurste Ajax-speler ooit