in ,

Wetenschappers ontwikkelen ‘visuele protheses’ basiszicht bij blinde mensen te herstellen

Blinde mensen kunnen mogelijk weer gedeeltelijk zien dankzij hersenimplantaten die zijn ontwikkeld door Nederlandse wetenschappers.

Volgens een artikel dat deze week in het tijdschrift Science is gepubliceerd, staat, ‘herstel van het gezichtsvermogen bij blinde mensen door een hersenimplantaat op het punt werkelijkheid te worden’.

Uit onderzoek van het Nederlands Herseninstituut is gebleken dat speciale implantaten die in het gebied van de hersenen worden geplaatst en visuele informatie verwerken, het mogelijk kunnen maken om door elektrische signalen gegenereerde ‘stippen, lijnen en letters’ te herkennen, zonder dat er signalen van de ogen nodig zijn.

“Ons implantaat vormt een directe interface met de hersenen en omzeilt eerdere stadia van visuele verwerking via het oog of de oogzenuw”, aldus Xing Chen, postdoctoraal onderzoeker in het team van wetenschappers. “In de toekomst zou dergelijke technologie kunnen worden gebruikt voor het herstel van slechtziendheid bij blinde mensen die een verwonding of degeneratie van het netvlies, het oog of de oogzenuw hebben opgelopen, maar wiens visuele cortex intact blijft.”

Sinds de jaren zeventig experimenteren wetenschappers met het stimuleren van de visuele cortex van de hersenen om waarnemingen van vormen te genereren, maar tot nu toe konden de implantaten slechts een klein aantal ‘kunstmatige pixels’ overbrengen. Het Nederlandse team heeft de allernieuwste microchip-, productie- en implantatietechnologie gebruikt om tot meer geavanceerde en stabiele implantaten te komen.

Als onderdeel van het onderzoek werden implantaten van 1024 elektroden geplaatst in de visuele cortex van twee apen die konden zien. Hun hersenen kregen elektronische signalen die kunstmatige lijnen, bewegende punten en letters vertegenwoordigden, en de wetenschappers hielden in de gaten hoe ze reageerden.

De wetenschappers geloven dat hun positieve resultaten de basis kunnen leggen voor een hersenimplantaat dat blinde mensen zou kunnen helpen om ‘functioneel zicht’ te herwinnen met behulp van computer genereerde signalen die naar de hersenen communiceren in plaats van naar de ogen. Het instituut beschrijft dit als een ‘visuele prothese’.

“Je kunt het vergelijken met een verkeersbord op de weg dat een matrix van stippen gebruikt”, zegt directeur van het instituut ,Pieter Roelfsema, tegen de NOS. “Als een lampje brandt, zie je een punt, maar als je het juiste lichtpatroon aanzet, zie je een letter of een woord. Dit is het soort visie dat blinde mensen in de toekomst kunnen hebben.”

Er is echter nog een lange weg te gaan, voegde hij eraan toe. “In onze ogen hebben we een miljoen pixels, maar met het implantaat in de visuele cortex hebben we er momenteel ongeveer duizend en we willen er 10 duizend. Dit is nog steeds niet hetzelfde als normaal zien, maar het is meer dan niets.”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Thierry Baudet wint populaire stem om aan te blijven als leider Forum voor Democratie

Macron geeft toe : Er zijn gewelddadige politieagenten