in

West-Nijlvirus in Nederland : Man besmet in Utrecht

Er zijn eerdere gevallen van het West-Nijlvirus gevonden in Nederland, maar deze waren altijd terug te voeren op verblijf in het buitenland. Het virus is aangetroffen bij vogels en muggen in de regio Utrecht, “waar de man het waarschijnlijk heeft opgelopen”, aldus het RIVM.

Paarden en mensen kunnen het virus krijgen, maar verspreiden het niet. Door het koudere weer en het einde van het muggenseizoen is de kans dat veel mensen het virus krijgen klein, aldus het gezondheidsinstituut.

De meeste mensen ervaren geen symptomen als gevolg van een infectie. Ongeveer 80 procent heeft helemaal geen gezondheidsproblemen, terwijl 20 procent milde griepachtige symptomen heeft. Bij 1 procent van de patiënten kan het virus echter ernstige neurologische problemen veroorzaken, waaronder encefalitis.

In Zuid-Spanje stierven vijf mensen aan door het West-Nijlvirus veroorzaakte encefalitis, tijdens een uitbraak in de zomer. Het virus is al jaren aanwezig in Zuid- en Midden-Europa en “het was slechts een kwestie van tijd voordat het naar West-Europa zou komen”, aldus het RIVM.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

7833 nieuwe coronabesmettingen, 313 patiënten op IC

Europa ziet een ‘exponentiële’ stijging van coronabesmettingen