in

Werkloosheid zal sterk toenemen in 2021

Het officiële Nederlandse werkloosheidspercentage is in december weer licht gedaald tot 3,9 procent, dankzij de overheidssteun dat mensen aan het werk hielden.

Vorige maand zaten er 368 duizend mensen officieel zonder baan, en het totaal is de afgelopen drie maanden met gemiddeld 15 duizend per maand afgenomen, blijkt uit cijfers van het CBS.

Het aantal WW-aanvragen is in december echter voor het eerst in zes maanden gestegen. In totaal werden er maand op maand 9000 nieuwe claims toegevoegd, waardoor het totaal op 286 duizend kwam.

Het CBS zei dat WW-claims altijd stijgen in de winter, omdat het werk in de bouw en landbouw vertraagt. De impact is echter versterkt door de coronacrisis en er kwamen meer nieuwe claims van mensen die in de horeca werken.

Bovendien werden jongeren onevenredig zwaar getroffen. Het aantal WW-claims van jongeren onder de 25 is gestegen van 9100 eind 2019, naar 19 duizend 500 eind vorig jaar, een stijging van 114 procent.

Economen verwachten dat de werkloosheid sterk zal toenemen naarmate 2021 vordert en dat meer bedrijven failliet gaan of personeel ontslaan vanwege de impact van de pandemie en de aanhoudende lockdown.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Demonstratie-verbod voor Pegida in Eindhoven

Biden maakt een einde aan het reisverbod voor moslimlanden