in , ,

Werkgevers steunen D66-wetsvoorstel om EU-lidmaatschap in grondwet te verankeren

Nederlandse werkgevers steunen een D66-wetsvoorstel om het lidmaatschap van de Europese Unie in de grondwet te verankeren, om een chaotisch Brexit-achtig scenario te voorkomen mocht dit ooit van toepassing zijn.

De verhuizing zou ‘heel belangrijk en verstandig’ zijn, zeggen werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland in een brief aan Kamerleden, zo meldt de NRC.

“Het wetsvoorstel garandeert dat het Nederlandse EU-lidmaatschap nooit lichtvaardig in gevaar komt”, aldus de brief. “Het belang van Europa voor bedrijven en welvaart kan niet genoeg worden benadrukt.”

Het wetsvoorstel is bedoeld om te voorkomen dat de huidige Brexit-achtige situatie, die de Nederlandse economie naar schatting minimaal 4,5 miljard euro en 17.700 banen kost, te voorkomen.

Het lidmaatschap is momenteel geen omstreden kwestie voor Nederlanders, “met slechts 20 procent in het voordeel van een Nexit”, blijkt uit een onderzoek van I&O Research.

De werkgeversorganisaties hebben gezegd dat het wetsvoorstel niet bedoeld is om een exit volledig te voorkomen als dat de wil van de mensen is, maar om ‘reflectiemomenten’ te bieden en niet om een exit te hebben die het gevolg is van politieke of sociale ruzies.

Het wetsvoorstel zal woensdag in het parlement worden besproken, maar het is onwaarschijnlijk dat het een meerderheid krijgt, aldus de krant.

Meer dan 20 lidstaten hebben het EU-lidmaatschap al in hun grondwet verankerd.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Rutte : Geen versoepelingen tijdens de feestdagen

Het ondersteuningspakket wordt uitgebreid met € 3,7 miljard