in

Werkgevers adviseren werknemers corona-app uit te schakelen

Vakbonden zeggen dat ze tientallen meldingen hadden ontvangen van mensen die het advies kregen de app niet te installeren of uit te schakelen, zodat deze hen op het werk niet kan volgen.

Bedrijven in de detailhandel en de industriële sector waarvan het personeel niet thuis kan werken, hebben het meest te verliezen als een groot aantal medewerkers gedwongen worden om een week of langer thuis te moeten blijven.

“Werkgevers in die sectoren willen niet dat hun personeel de CoronaMelder installeert”, zegt Piet Fortuyn, voorzitter van vakbond CNV, tegen Trouw. “Dat verhoogt het risico op besmettingen op de werkvloer.”

De regels stellen dat iedereen die een melding ontvangt dat ze in nauw contact zijn geweest met een besmet persoon, 10 dagen in quarantaine moet en moet worden getest als ze symptomen ontwikkelen.

“Het is vooral een probleem voor kleine ondernemers met maximaal negen werknemers die niet thuis kunnen werken’, zegt Hans Biesheuvel, voorzitter van de ondernemersvereniging Ondernemend Nederland. “Denk aan huisschilders, schoonmakers en vrachtwagenchauffeurs.”

Bedrijven mogen werknemers niet verbieden de app op hun privé-telefoons te installeren, maar er circuleren interne memo’s die hen adviseren om Bluetooth op het werk uit te schakelen, zodat CoronaMelder hun locatie niet kan volgen.

De vakbonden van CNV en FNV hebben de regering opgeroepen bedrijven te compenseren die zaken verliezen, omdat personeel in quarantaine moet. Door breder gebruik van snelle tests kunnen mensen ook sneller weer aan het werk. “Als de CoronaMelder je een melding geeft en je kunt direct een test doen, en de uitslag snel ontvangen, kunnen medewerkers met een negatieve uitslag meteen weer aan het werk.” aldus een woordvoerder van de FNV.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Komen er nieuwe maatregelen? : Museums, bioscopen en theaters sluiten voor twee weken

Veilig in Turkije