in

Wereldgezondheidsorganisatie oordeelt tegen vaccinpaspoorten

De belangrijkste noodcommissie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei vrijdag dat een gebrek aan gegevens over de veiligheid van vaccins, een belemmering vormt voor een snelle en eerlijke wereldwijde aanvoer van vaccins, en wordt adviseert landen tegen het afgeven van vaccinpaspoorten.

“Als je kijkt naar de aanbeveling van de commissie over vaccinatie voor reizigers, dan staat er op dit moment dat de commissie niet aanbeveelt om een bewijs van vaccinatie voor internationale reizen op te nemen”, aldus Dr. Mike Ryan, hoofd van de WHO noodgevallen programma.

“Het is niet omdat dat in de toekomst een goed idee zou zijn”, zegt hij. “Maar omdat het bewijs ontbreekt of deze personen al dan niet zijn ingeënt, nog steeds getroffen zijn met het virus of doorgaan met het overdragen van ziekten.”

WHO adviseert landen om geen vaccinatiebewijs van inkomende reizigers te eisen, maar om “gecoördineerde, op bewijs gebaseerde maatregelen voor veilig reizen te implementeren, en om ervaringen en geleerde best practices te delen met de WHO.”

“Gezondheidswerkers zijn uitgeput, de gezondheidsstelsels zijn uitgerekt en we zien dat de zuurstofvoorraad in sommige landen gevaarlijk laag wordt”, aldus Tedros Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO. “Dit is de tijd dat we moeten samenwerken als een gemeenschappelijke mensheid en vaccins moeten uitrollen voor gezondheidswerkers en degenen die het grootste risico lopen.”

De pandemie blijft een noodsituatie van volksgezondheid van internationaal belang, verklaarde de commissie voor COVID19 opnieuw. “De commissie moedigde vaccinfabrikanten sterk aan om snel veiligheids- en werkzaamheidsgegevens aan de WHO te verstrekken voor gebruik in noodgevallen.”

“Het ontbreken van dergelijke gegevens vormt een belemmering voor het waarborgen van een tijdige en billijke levering van vaccins op mondiaal niveau”, aldus WHO, dat vaccinfabrikanten sterk aanmoedigd om snel veiligheids- en werkzaamheidsgegevens aan de organisatie te verstrekken voor gebruik in noodgevallen.

Het ontbreken van dergelijke gegevens vormt een belemmering voor het garanderen van een tijdige en billijke levering van vaccins op mondiaal niveau. De effecten van vaccins op het verminderen van overdracht zijn nog niet bekend en de huidige beschikbaarheid van vaccins is te beperkt, voegde de commissie toe.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Daling in coronabesmettingen, maar stijging in gemuteerde versie van het virus

NOS : Islam één van de grootste zorgen in Nederland