in

We worden meer energiebewust

We worden in Nederland meer en meer energiebewust in onze huis, maar iedereen die meteen gaat denken, ‘Oh, dat is fijn voor het milieu. We moeten onze aarde beschermen.” moet niet te vroeg gaan juichen. Onze bewustwording heeft niet zo zeer met het milieu te maken, maar met onze portemonnee.

In het onderzoek Belevingen van het CBS zijn Nederlanders gevraagd naar hun opvattingen over ontwikkelingen in de samenleving, en over hun feitelijke gedrag. Bijna 90% van de ondervraagden geeft aan meer energiebewust te zijn in huis. Zo wordt de oplader direct uit het stopcontact gehaald als de telefoon is opgeladen en doen we het licht uit als er niemand in een kamer zit. Ook pakken we eerder een warme trui of een onesie, voordat we de verwarming hoger zetten.

De kleine 10% die minder energiebewust is, zit niet per se in een kamer met de verwarming op 20 en drie telefoons en een Nintendo aan de oplader. Ook de minder energiebewuste Nederlander is zich bewust van energieverspilling en zetten de wasmachine of vaatwasser pas aan als die vol is, maar de 90% die meer energiebewust is, doet dit vaker.

Vrouwen zijn meer bezig met het oplader van een stopcontact halen of lichten uit te zetten, dan mannen. Meer dan drie kwart van de vrouwen zijn meer energiebewust, dan de 71% van de mannen. Ouderen zijn ook meer energiebewust, maar doen wel de verwarming sneller omhoog.

Als er wordt gevraagd waarom ze zich meer energiebewust gedragen beantwoord een ruime meerderheid met kosten besparen. Oplader uit het stopcontact, verwarming op een lager temperatur houden, dit zijn allemaal dingen die gaan schelen bij de jaarlijkse afrekening van energie. Nog geen derde van de mensen doet het omdat het beter is voor het milieu, ruim een vijfde doet het om een andere reden.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Tienermeisjes plannen massamoord op kleine kinderen

IJsselmeerziekenhuizen zijn failliet verklaard