in

“We moeten gestolen koloniale kunst retourneren naar land van herkomst”

In aanbevelingen aan minister van Cultuur, Ingrid van Engelshoven, zegt de raad dat artefacten moeten worden geretourneerd als er ‘redelijke zekerheid’ bestaat dat de objecten met geweld zijn meegenomen.

“Onrechtvaardigheden die plaatsvonden in het koloniale verleden kunnen worden teruggedraaid”, aldus de raad. “Maar aan het herstellen van dat onrecht kan een bijdrage worden geleverd door verantwoordelijkheid te nemen in de omgang met koloniale voorwerpen.”

Het rapport concentreert zich op objecten die zijn meegenomen tijdens koloniale oorlogen of toen Nederland, Indonesië en Suriname als koloniën rekende, met name het begin van de 17e eeuw toen Nederlandse schepen voor het eerst vertrokken naar Azië en 1975, toen Suriname onafhankelijk werd verklaard.

Volgens de raad gaat het over zeker 100 duizend voorwerpen, variërend van ceremoniële wapens tot vlaggen, religieuze voorwerpen en zelfs menselijke resten.

In september werden vijf Franstalige activisten gearresteerd nadat ze probeerden een Congolees standbeeld te stelen uit het Afrika Museum in Berg en Dal.

De vijf activisten streamden live via YouTube, met de titel ‘Herstel van ons erfgoed’, waarin ze zeiden dat ze een religieus standbeeld repatriëren dat was ‘gestolen’ uit Afrika, waarbij ze zichzelf filmden terwijl ze het van een tentoonstelling hebben meegenomen.

©NieuwsOn
Foto : Het Afrika Museum

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Bijna 5000 nieuwe coronabesmettingen en stijging in dodental

Trump noemt coronabesmetting, “zegen van God”