in

Waarschuwing voor nep-pastoors: oplichters belazeren kerkgangers

Faith Church Cross Religion Christianity Priest

De bisdommen Den Bosch en Breda waarschuwen voor nep-pastoors. Internetcriminelen hebben misbruik gemaakt van de identiteit van twee pastoors, om zo geld los te peuteren bij leden van de kerkelijke gemeenschap.

“Het is bijzonder verdrietig dat het goede vertrouwen van mensen op deze manier wordt geschaad”, vertelt Roland Putman, pastoor van de Heilige Franciscusparochie in de Bommelerwaard en één van de gedupeerde pastoors. “Juist de mensen die gevoelig zijn voor dit soort misbruik hebben hun hart op de goede plek zitten.” Het bisdom Breda houdt de identiteit van de getroffen pastoor geheim.

iTune Gift Cards
De fraudeurs hebben de persoonsgegevens van de pastoors gebruikt. Zo hadden ze illegaal toegang tot het adressenbestanden van de geestelijken, en werden hun naam en foto misbruikt. Via een e-mail vroegen de criminelen om geld en andere gunsten.

Putman: “In de mails die ik heb gezien vroegen ze de kerkgangers om iTune Gift Cards te kopen voor het ondersteunen van een kankerpatiënt.”

Putman werd door zijn volgelingen geattendeerd op de e-mails met het opvallende verzoek. Via sociale media en de eigen website waarschuwt de pastoor nu voor de oplichting. “Ik probeer zoveel mogelijk alertheid te creëren om te voorkomen dat mensen in deze truc trappen.”

Geen vergiffenis
Toen Putman reageerde op de nepmail, kreeg hij een opvallend antwoord van de dader: “Excuses vader, voor wat ik gedaan heb, want ik heb alleen maar geld nodig. Kunt u mij helpen?”

De fraudeurs hoeven niet op vergiffenis van de pastoor te rekenen. Daarvoor vindt Putman de smoes te gelikt overkomen. “Ik vind het niet de moeite waard om verder in gesprek te gaan met diegene. Ik krijg niet het idee dat de oplichter daar behoefte aan heeft.”

Bron : RTL Nieuws

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Kabinet schrikt zich rot van stijging aantal daklozen: ‘Zouden ons moeten schamen’

Tilburgse studenten bedreigd met mes: ‘Ik ben nu jullie drugsdealer’