in

Waarom zou je als moslim geen kerstboom nemen?

De veelgeprezen acteur Nasrdin Dchar kreeg het op Instagram zwaar te verduren omdat hij een foto had geplaatst van de kerstboom die hij thuis aan het optuigen was. Een aantal mensen met een islamitische achtergrond maakte hem uit voor slechte moslim en een cultuurverrader – hun bewoordingen waren echter minder subtiel.

Een nationale rel was geboren.

Diverse media pakten uit met de onverzoenlijkheden die onder het bericht van Dchar te lezen vielen, met hier en daar de toevoeging dat het kennelijk binnen bepaalde migratiegroepen niet werd getolereerd om symbolen van een ander religieus feest over te nemen. Hiermee werd een stigma gecreëerd dat álle Nederlandse moslims raakte.

Dat was onterecht. Er zijn genoeg Nederlanders met een Marokkaanse of Turkse achtergrond die een kerstboom in hun woonkamer hebben staan.

Dat er een paar hersenloze radicalen rondlopen die weigeren de tradities en cultuur te omarmen van het land waar ze zijn geboren, betekent niet dat hun benepenheid voor iedereen uit die groep geldt. Trouwens, ze hoeven niet eens blij mee te doen, hoe gezellig dat ook zou zijn: onverschilligheid is ook een optie.

Toch stoort het me dat dit groepje internethooligans, van wie we het bestaan zeker niet mogen ontkennen, als symbool wordt gebruikt voor de mislukte integratie.

Ik ben twee keer in mijn leven racistisch bejegend door de ouders van meisjes met wie ik op dat moment verkering had. Ze wilden liever dat hun dochters met iemand thuis zou komen die op hen leek, zowel qua etniciteit als ontwikkelingsniveau. Vervolgens ben ik, na de vernederingen, niet gaan denken: God, was zijn die Nederlanders een discriminatoir volk, zeg. Er zullen er ongetwijfeld een paar tussen zitten, maar het zou oneerlijk zijn om plotseling een egalitair oordeel over alle autochtonen te vormen.

Ik ben niet grootgebracht met de traditie van een kerstboom, ondanks het feit dat mijn ouders geen moslim zijn. Tegenwoordig hebben mijn vriendin en ik er wel eentje in de woonkamer staan. In het begin keken Turkse-Nederlanders die we op bezoek hadden daar raar van op. Ik vroeg dan: waarom zouden jullie er niet eentje nemen? Dat wisten ze niet. Het was ze simpelweg nooit aangeleerd.

Als we werelden willen doen ‘versmelten’, zoals Dchar dat mooi verwoordt, zou iedereen, allochtoon of autochtoon, eens moeten nadenken over hoe achterhaald zijn eigen ideeën zijn.

Bron : AD

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

PVV-Kamerlid Gerbrands verlaat Tweede Kamer

Theresa May overleeft motie van wantrouwen