in

VVD wil winkeldiefstal harder aanpakken “Zo kunnen we die bendes het land uit vegen.”

Vooral het zogenaamde ‘mobiel banditisme’ is VVD-Kamerlid Martin Wörsdörfer een doorn in het oog. Ongeveer eenderde van alle winkeldiefstallen wordt toegeschreven aan deze georganiseerde bendes, die van winkel naar winkel en regio naar regio trekken om overvallen en diefstallen te plegen.

‘Bendes het land uit vegen’
Doordat politiesystemen in verschillende regio’s niet altijd met elkaar gekoppeld zijn, is de straf die deze mobiele bandieten krijgen bovendien relatief laag. Wie in verschillende regio’s diefstallen pleegt, wordt dan steeds opnieuw voor een enkel feit veroordeeld.

“Als je die diefstallen bij elkaar stapelt, kun je iemand de maximale straf geven die staat op meerdere diefstallen, in plaats van een straf omdat ze een keer ergens iets hebben weggenomen”, zegt Wörsdörfer.

Wat het Kamerlid betreft zitten winkeldieven van buiten Nederland hun straf uit in hun land van herkomst en wordt ook gekeken naar de mogelijkheid om ook internationale delicten te ‘stapelen’. “Zo kunnen we die bendes het land uit vegen.”

‘Aangifte doen moet gemakkelijker’
Maar ook voor winkeliers zelf ligt er een rol. Want zij doen steeds minder vaak aangifte. In 2017 werd er van eenderde van alle winkeldiefstallen geen aangifte gedaan. Het kost te veel tijd, vinden winkeliers, en de resultaten zijn, zeker als het om kleine bedragen gaat, vaak mager.

Wörsdörfer hamert op het belang van aangifte doen. “Het is belangrijk om inzicht te krijgen in waar de winkeldiefstallen plaatsvinden. Zo kunnen we gerichter politie inzetten en het geeft ons de informatie waar bijvoorbeeld die rovende bendes actief zijn.”

Het doen van aangifte moet volgens hem wel gemakkelijker worden. Online aangifte kunnen doen mogelijk maken zou kleine ondernemers flink helpen, terwijl grotere ketens de kans moeten krijgen de diefstallen van al hun filialen te verzamelen en een aantal aangiftes tegelijk te doen.

Bron: RTL

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Beruchte serieverkrachter en moordenaar gaat op verlof

Turkije levert de grootste bijdrage aan Europese luchtverkeer