in ,

VVD: rechter moet laatste woord hebben over uitgeprocedeerde asielzoeker

De VVD wil dat een staatssecretaris van Justitie niet meer een uitzondering mag maken voor uitgeprocedeerde asielzoekers. De regeringspartij wil daarom af van de zogenoemde discretionaire bevoegdheid. Met die bevoegdheid kan de staatssecretaris in ‘schrijnende gevallen’ voorkomen dat een vreemdeling het land wordt uitgezet.

Het gaat om uitgeprocedeerden over wie de rechter heeft geoordeeld dat ze terug moeten naar hun land van herkomst. VVD-Kamerlid Azmani wil niet dat dergelijke complexe asielzaken aan het eind van de procedure op het bureau van een staatssecretaris terecht komen. “Dat is niet goed voor een bewindspersoon”, zei hij in het NOS Radio 1 Journaal. “Tijdens het proces kun je er naar kijken, maar niet aan het einde als er al een besluit is genomen.”

Schouders

Kamerlid Azmani zegt in een interview met De Telegraaf dat de huidige praktijk oneerlijk is en onnodig veel druk legt op de schouders van de staatssecretaris voor Asielzaken. Dat is nu zijn partijgenoot Harbers. Hij heeft zijn discretionaire bevoegdheid onder meer gebruikt in de zaak van Lili en Howick. Deze Armeense kinderen mochten na protestacties en media-aandacht op het laatste moment toch in Nederland blijven.

Volgens Azmani moet het laatste woord in zulke zaken niet bij de politiek liggen. “Het is niet te controleren wie probeert invloed uit te oefenen”,zegt hij in het interview. Azmani benadrukt dat toetsing van asielbesluiten een zaak van de rechter is.

Nooduitgang

Een woordvoerder van de VVD-fractie benadrukt dat de uitspraken van het Azmani niet moeten worden gezien als kritiek op het beleid van Harbers. Het gaat de fractie er vooral om dat er een einde gemaakt wordt aan de ‘nooduitgang’ voor uitgeprocedeerde asielzoekers. “Het lijkt nu teveel op willekeur”.

Honderden gevallen in laatste jaren

In september bleek uit cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid dat Harbers tussen oktober 2017 en september 2018 in 26 gevallen gebruik had gemaakt van zijn discretionaire bevoegdheid. Daardoor konden 59 uitgeprocedeerde asielzoekers in Nederland blijven. De voorganger van Harbers, de huidige VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff, gaf in twee jaar tijd 240 mensen alsnog een verblijfsvergunning.

De Tweede Kamer debatteert morgen over de beleidsplannen van het ministerie van Justitie en Veiligheid, waar Asielzaken onder vallen.

Bron : NOS

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Turkije produceert een biosimilar-kankergeneesmiddel

‘Relatief veel Nederlandse kindersekstoeristen in Cambodja’