in

Vuurwerkverbod werd genegeerd door heel het land

Hoewel het vuurwerkverbod op grote schaal werd genegeerd en tientallen auto’s in brand werden gestoken, werden de politie en de hulpdiensten zo’n 30 procent minder opgeroepen dan tijdens ‘normale’ nieuwjaarsvieringen, zeggen ambtenaren.

De politie zal vrijdagmiddag een verklaring afleggen over de gebeurtenissen van de avond, zodra ze een beter beeld hebben van het aantal arrestaties en de belangrijkste incidenten.

Ogenexpert, Tjeerd de Faber, van de Rotterdamse oogkliniek vertelde echter aan de Telegraaf dat dit het rustigste nieuwe jaar van zijn carrière is geweest. Tot dusver zijn slechts vier mensen in het ziekenhuis behandeld voor vuurwerk gerelateerde verwondingen. “Dat staat in schril contrast met de horroravond van vorig jaar, toen we binnen twee en een half uur 18 oogletsels hadden.”

Ook het belangrijkste academisch ziekenhuis van Utrecht meldde een stillere nacht dan normaal en Sandra Couwenberg van het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht zei dat de avond ‘ongewoon stil’ was geweest.

Brandweerlieden in Delft melden ook dat de feesten ‘veel stiller’ waren geweest dan normaal.

Premier Mark Rutte had een dringende oproep gedaan aan mensen om tijdens de festiviteiten geen vuurwerk af te steken om de druk te verlichten op ziekenhuizen die worstelen met het coronavirus.

Er waren echter enkele botsingen tussen groepen feestvierders en politie, vooral op het platteland. Toch vertelde Jan Struijs van de politie-vakbond Nederlandse Politiebond aan RTL dat de nieuwjaarsfeesten dit jaar geen ‘strijdtoneel’ waren zoals meestal het geval is.

“Met name omdat er zoveel politieagenten dienst hadden, konden incidenten sneller worden uitgebannen”, zei hij.

In Rijswijk probeerde een groep jongeren een caravan in brand te steken, waarbij een gasfles explodeerde en een aantal van hen verwondde toen hun kleding vlam vatte. De politie werd opgeroepen om de brandweer te ondersteunen bij het blussen van de brand. Elders in Rijswijk werden ook een bestelauto en een scooter in brand gestoken.

In Arnhem raakten drie politieagenten gewond toen ze probeerden een illegale partij uit elkaar te halen, waaraan zo’n 70 mensen deelnamen. Drie feestgangers werden gearresteerd.

Arrestaties

Veel van de incidenten vonden plaats in kleinere steden en dorpen, terwijl het in grotere steden wat rustiger was.

In het dorp De Kwakel, ten zuiden van Amsterdam, raakte een man ernstig gewond “en heeft mogelijk een hand verloren bij het afsteken van vuurwerk”, aldus de politie.

De politie legde in het dorp Didam in het oosten van Groningen 14 jongeren boete op omdat ze een illegaal feest hielden. Ook werden de hulpdiensten opgeroepen om een steekincident in het Groningse dorp Uithuizermeeden op te lossen, nadat er onheil uitbrak toen een brand in een aanhanger vol houten kisten werd geblust.

In het dorp Wapenveld, in Gelderland, vuurde een politieagent een waarschuwingsschot af nadat hij was aangevallen door een groep jongeren die hij had ondervraagd over een brand, aldus de Telegraaf.

In het zuiden van Gelderland deden zich meer incidenten voor en bij enkele branden werden de hulpdiensten opgeroepen. In Tiel was brand op een school, maar de politie kan nog niet zeggen of dit opzettelijk was of het resultaat van vuurwerk.

De oproerpolitie werd ook opgeroepen om een groep van ongeveer 100 mensen aan te pakken die de brandweer tegenhielden om een brandende auto in Waardenburg te blussen.

De politie Midden-Nederland, waar Utrecht en Amersfoort onder vallen, verrichtte ‘s nachts 27 arrestaties. In Amersfoort werden ze ingeschakeld om een ​​groep van zo’n 90 mensen uiteen te drijven.

In Amsterdam heeft de politie tot nu toe slechts vijf arrestaties gemeld nadat de politie in Nieuw West met vuurwerk werd bekogeld. De oproerpolitie werd ook opgeroepen om de orde in het oosten van de stad te herstellen nadat een groep jongeren ‘zwaar vuurwerk’ had afgestoken. Er zijn geen arrestaties verricht.

In Leeuwarden verrichtte de politie een aantal arrestaties nadat ze in de vroege ochtenduren met vuurwerk waren bekogeld. Een onruststoker kwam in een gracht terecht, meldt de lokale omroep Omrop Fryslân.

Er waren echter veel autobranden, in Utrecht alleen al minstens 17. Auto’s werden ook in brand gestoken in Rijswijk, Zeist, Den Bosch, Veen, Vlijmen, Almelo, Amsterdam, Wateringen, Rotterdam, Den Haag, Kolummerzwaag en op het voormalig eiland Urk, waar in aanloop naar Nieuwjaar herhaaldelijk problemen zijn geweest.

Dit jaar nam het landelijke Countdown to 2021 op de nationale tv de vorm aan van een lasershow in plaats van vuurwerk.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Jaap van Dissel : Geen versoepelingen tot februari

De vader van de Britse premier, Boris Johnson vraagt een Frans paspoort aan