in

VS legt opgeheven sancties tegen Iran weer op

President Donald Trump addresses the crowd during a campaign rally Thursday, Nov. 1, 2018, in Columbia, Mo. (AP Photo/Charlie Riedel)

De sancties werden in 2015 opgeheven door de toenmalige Amerikaanse president Barack Obama nadat het atoomakkoord was ondertekend. De Amerikaanse president Donald Trump trok zich eerder dit jaar terug uit dat akkoord, omdat hij dacht dat Iran het akkoord schond.

Naast de oude sancties die weer zijn ingesteld, zijn zevenhonderd mensen toegevoegd aan de lijst met mensen die onder de sancties vallen. Ook willen de Verenigde Staten dat Iran uit het wereldwijde bankberichtennetwerk SWIFT wordt gegooid.

“Als SWIFT zaken blijft doen met Iran, dan leggen we ook sancties op aan dat bedrijf”, zei minister van Economische Zaken Steven Mnuchin.

Een woordvoerder van de Iraanse regering heeft al laten weten zich geen zorgen te maken. “Zij kunnen ons niets maken. Wij kunnen onze zaken eenvoudig regelen met hun sancties.”

Tegoeden worden weer bevroren
Een belangrijk onderdeel van de opgeheven sancties waren Iraanse tegoeden die weer bruikbaar werden. In totaal was voor 3 miljard euro aan tegoed bevroren door de Amerikaanse sancties. Dat geld kwam in 2015 weer beschikbaar.

Het werd ook makkelijker voor buitenlandse praktijken om in Iran te investeren. Dat kan nu weer lastiger worden, omdat de VS die bedrijven dan sancties oplegt.

Europese landen veroordelen sancties
De Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland hebben de nieuwe sancties veroordeeld. De EU en de drie lidstaten zijn nog wel onderdeel van het atoomakkoord.

Daarnaast wil de EU de belangen van Europese bedrijven die handel drijven met Iran beschermen tegen de Amerikaanse sancties.

Bron: NU.nl

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Kind in arme wijk bij geboorte al ongezonder

Golf van cocaïne naar Nederland