in

Vrouwen slapen beter met hond in bed

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat vrouwen beter slapen met hun hond, dan met een kat of partner. Vrouwen zouden zich met de hond naast zich veiliger en comfortabeler voelen.

In het onderzoek staat dat dat slapende honden en katten invloed hebben op het slaapgedrag van hun baasje. 962 vrouwen in de Verenigde Staten zijn hierover ondervraagd. Ook mannen zijn benaderd, maar de onderzoekers kregen van hen te weinig reacties.

Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de deelnemers met ten minste één hond het bed deelt. 31 procent doet dat met een kat en 57 procent met een partner. En wat blijkt? Vrouwen die het bed delen met hun hond, slapen het lekkerst.

‘Een hond accepteert je zoals je bent’

Nienke Endenburg is hoogleraar mens-dierrelaties en begrijpt dat honden een positieve werking hebben op het slaapgedrag van vrouwen. “Als je samen met je partner slaapt en het gaat even niet zo goed tussen jullie, dan slaap je slecht. Een hond accepteert je zoals je bent”, zegt ze tegen Editie NL.

Volgens de hoogleraar slapen mensen minderen goed met katten, omdat dat zelfstandigere dieren zijn. “Ze doen meer hun eigen ding. Een kat wil bijvoorbeeld niet de hele nacht blijven liggen of niet onder de deken slapen.”

‘Ik voel me veiliger’

Tamara Kuijer deelt een eenpersoonsbed met haar Mechelse herder Kensi. “Ik heb Kensi nu 2,5 jaar en sinds een half jaar slapen we samen”, vertelt de vrouw aan Editie NL. “Eerst sliep ze in haar bench, omdat ik bang was dat ze niet zindelijk was. Maar een half jaar geleden heb ik de bench open gedaan en kwam ze eigenlijk al snel bij mij liggen.”

Tamara slaapt heel goed als Kensi naast haar ligt. “Ik heb het gevoel dat ik veiliger ben en ik val rustiger in slaap omdat we lekker samen knuffelen.”

‘Je kunt infecties oplopen’

Reinier de Groot, van het Nederlands Slaap Instituut, beaamt dat een huisdier meer comfort en een veilig gevoel kan geven. “Als de omstandigheden in bed fijn en warm zijn, dan slaap je goed. Toch is De Groot kritisch: “Het onderzoek is vrij beperkt. Als de hond rustig ademt, dan werkt dat rustgevend. Als de hond veel beweegt, dan slaap je onrustig. Je kan het vergelijken met een partner die snurkt of heel veel beweegt.”

Ondanks het comfort, twijfelt hoogleraar Endenburg daarnaast of je echt met je huisdier in bed wilt liggen. “Als ze infecties hebben, kun jij die ook oplopen. Als jij in bed gaat liggen, dan doe je je schoenen uit. Een hond doet dat niet. Een hond snuffelt aan van alles op straat. Jij doet dat niet.”

Bron : RTL Nieuws

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Lege schoen door bezorgchaos

Familie overleden Onur (14) wil dat sexting-trio wordt vervolgd