in ,

Vrouwen in Nederland krijgen baby’s op latere leeftijd

Vrouwen in Nederland krijgen op veel latere leeftijd hun eerste kind, blijkt uit nieuwe cijfers van Europees statistiekbureau Eurostat.

In 2019 was de gemiddelde leeftijd waarop een Nederlandse vrouw voor het eerst moeder werd 30,1 jaar, “dat is iets meer dan 30 jaar in 2018”, aldus Eurostat.

Ook het Europese gemiddelde zag een soortgelijke stijging van 29,3 naar 29,4 jaar. De jongste moeders van Europa zijn voor het eerst in Bulgarije, met een gemiddelde leeftijd van 26,3 jaar. De oudste bevinden zich in Italië, op 31,3 jaar.

De leeftijd waarop Nederlandse vrouwen voor het eerst moeder worden, neemt sinds de jaren zeventig, toen de gemiddelde leeftijd 24 was, gestaag toe.

Vruchtbaarheidsexperts waarschuwen dat stellen naïef kunnen zijn over het risico op onvruchtbaarheid als ze te lang wachten om ouders te worden, omdat het risico toeneemt naarmate een vrouw ouder wordt.

Samenwonen
Ondertussen meldt het CBS donderdag dat er minder mensen van in de twintig samenwonen met een partner dan twintig jaar geleden, en dat ze binnen vijf jaar uit elkaar gaan.

In 2000 woonde 59 procent van de 25- tot 30-jarigen samen met een partner, maar dat was in 2019 gedaald tot 47 procent. In plaats daarvan wonen jongvolwassenen vaker bij hun ouders of alleen.

Het CBS ontdekte ook dat 23 procent van de jonge stellen binnen vijf jaar uit elkaar gaan, vergeleken met 18 procent, een decennium eerder.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Luchtvaartmaatschappijen : Digitale pas voor reizen zonder quarantaine

Rotterdam : Agenten krijgen formele waarschuwing voor racistische Whatsapp-groep