in

Vrouw wordt entree museum geweigerd vanwege decolleté

“Oh nee, dat kan niet. Zo kan je niet naar binnen.” kreeg Jeanne te horen van een vrouwelijke beambte, terwijl blikken zich op haar decolleté richtten. Er moest een bewaker bij komen, omdat de studente protesteerde. Hij maakte het er niet beter op toen hij voorstelde dat Jeanne misschien een jas aan zou moeten trekken. De studente protesteerde nog en zei dat ze gediscrimineerd werd vanwege haar decolleté, maar als ze de museum nog binnen wilde moest ze toch een jas aantrekken.

“Eenmaal binnen zie ik overal schilderijen van naakte vrouwen en beeldhouwwerken van naakte vrouwen.” zo schrijft ze een dag later op haar Twitter pagina, “Ik vraag me af of die bewakers zich realiseren dat ze me geseksualiseerd hebben. Ik ben meer dan een stel borsten, ik ben meer dan een lichaam.” schrijft ze in een open brief aan de museum.

Screenshot_20200910-183523_Twitter

Natuurlijk is deze open brief opgemerkt en leidde tot een storm van reacties, vooral van feministen. Zo toont feminist, Rokhaya Diallo, haar steun en schrijft ze, “Het is een schande! Mijn steun heb je.” en een andere vrouw op Twitter spreekt van een mannenmaatschappij, die vrouwen, hun regels willen opleggen, “In deze mannenmaatschappij wordt ons opgelegd hoe we ons moeten kleden.”

Ook vond iedereen het nodig om massaal foto’s te posten op social media, van al het naakt dat in Musée d’Orsay te zien is, waaronder foto’s van de standbeelden die buiten de museum staan van vrouwen verbeelden met diepe decolletés.

Ook heeft deze buitengewone gebeurtenis de aandacht getrokken van de Franse krant, Libération. Deze heeft een hele artikel gewijd aan het incident en dook eens in de regels van het museum. Wat bleek? “Nette kleding” is een regel van de museum, “Een bezoeker kan geweigerd worden als de kleding de openbare orde kan verstoren.”

Zelfs een Belgische politicus vroeg zich af hoe het personeel van een museum van de leg kan raken door een decolleté, “het museum hangt vol met naakte kunst”, aldus de politicus.

Tussen de duizenden reacties heeft Jeanne ook een verontschuldiging gekregen van het museum, “Het incident was het gevolg van overijverige beambten”, liet Musée d’Orsay weten. De studente is tevreden en wilt ook absoluut niet dat het museum wordt geboycot, “Ik pleit niet voor een boycot van het museum. Ik wilde aandacht vragen voor het feit dat vrouwen nog steeds dagelijks het slachtoffers zijn van seksisme.”

Twitter Jeanne Museum

©Twitter @jeavnne

©NieuwsOn
Foto : Wikipedia Musee D’Orsay

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Coronaboete van 390 euro naar 99 euro

Zomer nog niet voorbij : Hittegolf in september