in

Vrouw met uitkering moet € 7.000 terugbetalen vanwege wekelijkse boodschappen

Ambtenaren zeggen dat ze de zaak zullen herzien van een vrouw die leeft van een bijstandsuitkering die door rechters werd bevolen € 7.000 terug te betalen omdat haar moeder eenmaal per week voor haar boodschappen betaalde.

De vrouw in kwestie heeft een uitkering sinds 2015 en omdat ze te maken had met niet gespecificeerde ‘hoge vaste kosten’, bracht haar moeder haar eens per week een tas met boodschappen. Mensen met een uitkering zijn wettelijk verplicht om elke vorm van ondersteuning die ze ontvangen te melden.

Op de een of andere manier, en het is niet duidelijk hoe, werden raadsonderzoekers van haar zaak op de hoogte gebracht en werd ze voor de rechtbank gedaagd zodat ze de ten onrechte betaalde uitkeringen konden terugvorderen. De rechtbank beval de vrouw vervolgens om de geschatte waarde van de boodschappen, geschat op 7000 euro, terug te betalen.

Maar het nieuws is niet goed gevallen bij veel mensen en, Rosalie van Rijn, wethouder sociale zaken in het Noord-Hollandse Wijdemeren, zegt tegen de NOS dat de onrust die de zaak veroorzaakte voldoende aanleiding was om de zaak te herzien, “De rechter heeft besloten dat we gelijk hadden, maar misschien is niet alles wat juist is, juist”, zei ze.

De gemeenteraad zei dat het een onderzoek zal starten om achter te komen waarom het besluit werd genomen om de vrouw te vervolgen in 2018.

Parlementsleden zeiden dat de zaak doet denken aan het recente schandaal over kinderopvang, waarbij honderden ouders ten onrechte als fraudeur werden bestempeld en meedogenloos werden vervolgd door de belastingdienst.

SP Kamerlid, Lilian Marijnissen, schreef op Twitter dat de regering “omwille van de regels vastzit in regels”.

“Er zijn honderden soortgelijke gevallen in het hele land en de gemeenteraad is wettelijk verplicht om op te treden, maar dat moet altijd?”, aldus Van Rijn. “Het is pijnlijk voor de gemeente Wijdemeren om hierin centraal te staan, maar ik ben blij dat Kamerleden erbij betrokken raken. Ze kunnen helpen bij het aanpassen van de regels.”

De vrouw, die niet bij naam is genoemd, is tegen de beslissing in beroep gegaan. De zaak is in oktober 2019 behandeld, maar de gerechtelijke documenten zijn pas eerder deze maand gepubliceerd ‘in verband met onderzoek aan de Universiteit Utrecht’.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Jaarlijkse sterftecijfer in Nederland hoger dan verwacht

Voormalig RIVM-chef : Nederlandse vaccinatiestrategie gaat levens kosten