in

Vrouw (39) overlijdt door donorlongen roker

Het tijdschrift Lung Cancer beschrijft de casus van de Française waarbij wordt gewaarschuwd voor het risico van transplantatie van organen van rokers.

De patiënte leed al sinds haar kinderjaren aan taaislijmziekte. Toen haar toestand snel verslechterde, besloten haar artsen in november 2015 een longtransplantatie uit te voeren.

De longen waren afkomstig van een 57-jarige vrouw die een pakje sigaretten per dag rookte, en dat voor een periode van dertig jaar. Dat blijkt uit een studie die werd uitgevoerd door artsen van het Universitair Ziekenhuis van Montpellier. Volgens de artsen vertoonden de longen van de kettingrookster op het moment dat zij hersendood was nog geen afwijkingen.

In juni 2017 wordt de vrouw, twee jaar na longtransplantatie, ziek. Ze wordt opgenomen op de in het ziekenhuis van Montpellier. Twee maanden later stierf ze aan de gevolgen van longkanker.

Uit onderzoek blijkt dat er sterke aanwijzingen zijn dat de kanker werd veroorzaakt door roken. De eerste tekenen van longkanker zouden al zichtbaar geweest zijn op longscans van een jaar na de transplantatie. Dat de kanker zich zo kort na de transplantatie ontwikkelde, wijst er volgens de onderzoekers op dat de kanker al aanwezig geweest moet zijn toen de donor nog leefde.

De onderzoekers pleiten in het artikel in Lung Cancer voor betere voorzorgsmaatregelen in het geval van transplantaties van organen afkomstig van donoren die roken, ook als ze recent zijn gestopt met roken.

Bron:De Telegraaf

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Groep jongeren in Veldhoven valt agenten aan

Moskeeën eisen dat Wilders van Twitter wordt verbannen