in

Voormalig RIVM-chef : Nederlandse vaccinatiestrategie gaat levens kosten

Het voormalig hoofd van het RIVM heeft zijn stem toegevoegd aan de kritiek op het Nederlandse vaccinatieprogramma, dat 8 januari, veel later dan andere Europese landen, van start zal gaan.

Roel Coutinho vertelde maandagavond aan Nieuwsuur dat het zowel ‘verrassend’ als ’gênant’ is dat Nederland achterloopt op de rest van de EU. “Het kabinet was te laat met het besef dat het organiseren van een massavaccinatieprogramma niet hetzelfde was als het toedienen van de jaarlijkse griepprik. Nu betalen wij de prijs,” aldus Coutinho.

Door mensen later te vaccineren, wordt de gezondheidszorg langer overbelast en zullen meer mensen lijden aan zowel het coronavirus als andere ziekten, waarschuwt hij.

“Het klinkt dramatisch om het te zeggen, maar dit gaat natuurlijk levens kosten. Elke week telt,” zei Coutinho. “Je kunt zien hoe essentieel dit is. Het is belangrijk om snel te beginnen en Nederland zou dit moeten kunnen.”

Het Nederlandse vaccinatieprogramma begint op 8 januari, maar zal pas op 18 januari volledig op stoom komen. Nederland heeft ook een stop ingevoerd voor alle niet-essentiële behandelingen om personeel vrij te maken om zich te concentreren op acute zorg en het coronavirus, vanwege de druk op ziekenhuizen.

De Volkskrant publiceerde maandag een groot onderzoek naar de ontwikkeling van de Nederlandse vaccinatiestrategie, en zei dat pas in november serieuze inspanningen werden geleverd om een massavaccinatieprogramma te organiseren.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Vrouw met uitkering moet € 7.000 terugbetalen vanwege wekelijkse boodschappen

Locaties voor eerste ronde van coronavaccinaties aangekondigd