in ,

Voedselprijzen stijgen in België

Volgens het laatste rapport van de Prijswaarnemingspost van het Belgische Ministerie van Economische Zaken, is de inflatie, of beter gezegd de geharmoniseerde consumptieprijsindex, gedaald tot 0% in het tweede trimester van 2020.

Dit heeft grotendeels te maken met de daling van de energieprijzen met 16,3 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, als gevolg van de daling van de internationale olie- en gasprijzen.

Door de hoge belastingen blijven Belgische consumenten echter de grootste elektriciteitsrekeningen in de regio betalen. Een gemiddeld huishouden betaalt 912,6 euro voor stroom in een jaar, terwijl dezelfde rekening aanzienlijk lager is in Frankrijk (657,5 euro) en Nederland (677 euro).

Het zijn niet alleen maar vaste lasten die stijgen in België, ook zijn de voedselprijzen gemiddeld met 3,2 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. De prijzen voor onbewerkte voedingsmiddelen lieten de grootste stijging zien met 6,1 procent, inclusief een stijging van respectievelijk 11,6 procent en 5,6 procent voor de fruit- en vleesprijzen.

Bovendien verhoogden supermarkten hun prijzen tot 5 procent aan het begin van de corona-lockdown in maart en hebben ze sinds de heropening de prijzen nog steeds niet verlaagd, aldus consumentenrechtengroep, TestAchat.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

2500 mensen op ‘sukkel lijst’ van oplichters

Corona : Parijs en Marseille bestempelt als actieve infectiezones