in

Veto van Hongarije en Polen over EU-begrotingsovereenkomst : Nederland zal geen compromissen sluiten

Het compromisakkoord is al de ‘ondergrens’ voor Nederland en de voorwaarden kunnen niet worden verzwakt om de Hongaren en Polen te sussen. “Dit is cruciaal”, zei Rutte tegen Kamerleden tijdens het Kamerdebat van dinsdag.

Een andere optie, door de Nederlandse premier omschreven als de ‘nucleaire’ benadering, zou zijn om het budget en het herstelfonds te beperken tot de 25 andere lidstaten. Hij zei echter dat dit de EU zou veranderen in een “intergouvernementele unie zonder commissie en parlement”.

Bovendien ligt de kwestie momenteel niet bij Nederland, maar bij Duitsland, dat momenteel voorzitter is van de EU, het Europees Parlement en de commissie, voegde hij toe.

Tijdens het debat zei extreemrechts parlementslid en PVV-leider, Geert Wilders dat Rutte niet de helft van het lef had van de Hongaarse premier Viktor Orban.

Rutte antwoordde Wilders met de vraag of hij Orban’s voorbeeld moest volgen. “Moet ik de homorechten beperken, de persvrijheid in Nederland beperken en de rechten afpakken van kleinere partijen om deel te nemen aan verkiezingen?” vroeg de premier, “Ik ben blij dat ik niet ben zoals hij, verschrikkelijk.”

EU-leden hebben er bij Hongarije en Polen op aangedrongen hun blokkade van de overeenkomst op te heffen, maar de twee landen hebben tot dusver bezwaar gemaakt tegen oproepen tot een verandering van standpunt.

Enkele Nederlandse Europarlementariërs hebben ook opgeroepen tot een hardere opstelling tegen de twee landen. “We zijn al 10 jaar bezig om Polen en Hongarije op de goede weg te houden, maar ze blijven onze inspanningen ontwijken”, zei PvdA-Europarlementariër Kati Piri.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Sinterklaas wordt een klein feestje : Kerst is nog onduidelijk

Coronatests verplicht stellen voor inkomende reizigers