Op vrijdagavond zei AstraZeneca dat het vanwege productieproblemen slechts 60 procent van de Europese bestellingen in het eerste kwartaal van 2020 zou kunnen leveren. Dit betekent dat Nederland 920 duizend doses krijgt, in plaats van de geplande 2,3 miljoen.
Het Oxford / AstraZeneca-vaccin wordt gezien als de sleutel tot de bestrijding van het coronavirus, omdat het goedkoper is om te produceren en bij koelkasttemperatuur kan worden bewaard. De Nederlandse vaccinatiestrategie draait hier grotendeels om.
“Hoe je het ook bekijkt, je hebt de vaccinpuzzel weer in elkaar gezet”, zegt Ben van der Zeijst, voormalig hoofd van het Nederlands vaccininstituut en de vaccinafdeling van de GGD tegen Radio 1, “Het plan was om heel veel mensen met dit vaccin te vaccineren.”
In het bijzonder was het AstraZeneca-vaccin bestemd voor thuiswonende 60-plussers, mensen van 18 tot 60 jaar met gezondheidsproblemen en wijkverpleegkundigen. Het zou ook het belangrijkste vaccin zijn voor de rest van de bevolking onder de 60 jaar.
“Een optie zou zijn om het geven van de tweede dosis uit te stellen”, aldus Van der Zeijst, eraan toevoegend dat dit iets is dat het Europees Geneesmiddelenbureau vrijdag zou kunnen schetsen, wanneer het naar verwachting goedkeuring zal geven aan het AstraZeneca-vaccin.
Momenteel plant Nederland een periode van 12 weken tussen de twee doses van het AstraZeneca-vaccin, “maar dit kan gemakkelijk worden verlengd tot 24 weken”, zei Van der Zeijst.
©NieuwsOn