in ,

Vertragingen in het Nederlandse vaccinatieprogramma tegen het coronavirus

Een van de door Nederland bestelde vaccins voor het massale vaccinatieprogramma tegen het coronavirus blijkt niet goed te werken bij ouderen en loopt nu vertraging op.

Sanofi en GSK zeggen dat hun gezamenlijke vaccin effectief is bij mensen van 18 tot 49 jaar, maar niet zo goed in het opwekken van een immuunrespons bij mensen van 50 jaar en ouder. De bevindingen, gebaseerd op twee onderzoeken, betekenen dat de ontwikkeling van het vaccin nu vertraging oploopt.

Nederland heeft een optie op 12 miljoen doses van dit vaccin, genoeg om bijna 5,8 miljoen mensen te vaccineren. De levering was gepland voor de tweede helft van het jaar, als het vaccin veilig bleek te zijn.

Nederland heeft vaccins van zes verschillende bedrijven in bestelling via de EU, waarvan er twee, Pfizer en Moderna, nu een definitieve beoordeling ondergaan door het Europees Geneesmiddelenbureau.

De Nederlandse regering hoopt begin januari te beginnen met het vaccineren van mensen en het ministerie van Volksgezondheid heeft gesuggereerd dat 12 miljoen van de 17,4 miljoen inwoners in de eerste helft van het jaar kunnen worden gevaccineerd.

De terugval van Sanofi GSK heeft geen invloed op deze planning, maar zal een groot effect hebben op de vaccinatieplannen voor de tweede helft van het jaar. Het nieuws is niet de eerste klap voor het Nederlandse vaccinatieprogramma. Dinsdag zei minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge, dat Nederland nu in het eerste kwartaal van het jaar 500 duizend doses van het Pfizer-vaccin krijgt, de helft van de oorspronkelijke bestelling. Bovendien worden de eerste vaccins pas begin januari, en niet deze maand, in Nederland afgeleverd.

Hij heeft ook gesuggereerd dat de testcapaciteit kan worden verminderd vanwege het tekort aan opgeleid personeel, als ze overschakelen naar vaccinatietaken.

Registratie

Ondertussen zeggen Nederlandse apothekers dat Nederland een systeem moet opzetten om te registreren wie welk vaccin krijgt – een factor die momenteel ontbreekt in het vaccinatieprogramma, maar die volgens hen essentieel is vanuit het oogpunt van veiligheid.

“Als er iets misgaat, moeten we precies kunnen zien welk vaccin iemand heeft gekregen, zowel het merk als de batch”, aldus apotheker Tjalling van der Schors. “Dat moet je weten voor een terugroepactie.”

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft afgesproken dat scanbare codes alleen op elke vaccinpartij mogen worden geplaatst in plaats van op individuele flessen, vanwege de tijdsdruk om de vaccins op de markt te brengen.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Te veel druk : Hugo de Jonge stopt als lijsttrekker CDA

Fatale haaienaanval in Franse deel Sint-Maarten