in

“Versoepeling van coronamaatregelen brengen een tweede Covid-19 golf”

Het opheffen van de lockdown-maatregelen en de groeiende onvoorzichtigheid van de Nederlandse bevolking, “verhogen de besmettingssnelheid en kunnen resulteren in een tweede Covid-19-golf”, waarschuwt RIVM expert Jacco Walllinga van het Volksgezondheidsinstituut, in Trouw.

Het R-getal, dat verwijst naar het aantal mensen dat gemiddeld één geïnfecteerde persoon het virus zal doorgeven, stijgt langzaam boven de kritische waarde van 1, “Dit betekent dat het infectiepercentage opnieuw zal toenemen.” aldus Wallinga, die de verspreiding van het virus modelleert voor het RIVM, “Mensen houden zich niet meer aan de basisregels.”

In de eerste maanden van de pandemie lag de reproductiewaarde in Nederland rond de 2 en verdubbelde het aantal infecties elke vier dagen. Halverwege maart, toen de lockdown-maatregelen waren ingevoerd, daalde de R-waarde tot onder 1. Een op de tienduizend mensen is nu besmettelijk, een fractie van het aantal op het hoogtepunt van de uitbraak, volgens de krant (Trouw).

Wallinga vertelt dat het RIVM had voorzien dat het aantal besmettingen zou toenemen nadat de sluitingsmaatregelen waren versoepeld, “Ik hoop dat de ‘track and tracing’-programma’s die worden uitgevoerd door de lokale gezondheidsraden weer het cijfer onder 1 krijgen. Zo niet, dan zien we deze zomer meer infecties en meer ziekenhuisopnames.”

Het nieuw aangekondigde dashboard is een van de manieren waarop het RIVM wordt geattendeerd op een verhoogd R-nummer. Als er meer dan 10 mensen per dag op drie opeenvolgende dagen in het ziekenhuis worden opgenomen, of als er meer dan 40 per dag worden opgenomen, gaan er rode lampjes knipperen.

“Het is aan de overheid om op die signalen reageren.” aldus Wallinga, “We kunnen een iets hoger R-getal aan omdat we op dit moment minder infecties hebben, maar we kunnen het ons niet veroorloven het te laten glijden.”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Geen plannen om passagierslimieten op te leggen aan vliegtuigen

Belgische Hof adviseert ‘hoofddoeken verbieden in scholen’