in

Versoepeling Coronamaatregelen : Mondmaskers verplicht in OV vanaf 1 juni

Het kabinet heeft woensdag een planning geschetst om de coronamaatregelen te verminderen, waarbij premier Mark Rutte zei dat er ruimte is om enkele regels te versoepelen zolang ziekenhuizen niet worden overbelast en, ouderen en mensen met een slechte gezondheid beschermd blijven.

De boodschap is, aldus de premier, om te schakelen van ‘zoveel mogelijk thuis blijven’ naar ‘thuis blijven als je symptomen hebt’, maar de regel van 1,5 meter blijft bestaan en mensen worden aangemoedigd om zoveel mogelijk thuis te werken en drukke plekken te vermijden.

Kappers en andere beroepen kunnen vanaf 11 mei opnieuw starten, cafés en restaurants kunnen vanaf 1 juni, binnen bepaalde grenzen, open en mondmaskers zijn vanaf die datum ook verplicht in het openbaar vervoer.

“De volgende stappen zijn om de economie te helpen en iedereen in het land de ruimte te geven om vooruit te kijken en plannen te maken.” aldus Rutte.

“We zullen langer met het virus moeten leven, het nieuwe normaal, terwijl we wachten op de ontwikkeling van een vaccin.” aldus minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge, “De drie doelen blijven bestaan om de kwetsbaren te beschermen, ervoor te zorgen dat de gezondheidsdienst niet overbelast raakt en om meer inzicht te krijgen in de manier waarop het virus zich verspreidt. Dit betekent dat we het nauwkeuriger kunnen sturen.”

Op de vraag waarom mondmaskers nu verplicht worden gesteld in het openbaar vervoer, antwoordde de premier dat adviseurs zeggen dat er bewijs is dat het juiste gebruik van maskers nuttig kan zijn in situaties waarin sociale afstand niet mogelijk is, “Hun gebruik is niet in de eerste plaats om jezelf te beschermen, maar om anderen te beschermen.” aldus Rutte.

Datums

11 mei

De waarschuwing van “zoveel mogelijk thuis blijven” zal veranderen naar “thuis blijven als je symptomen hebt”, maar de regel van 1,5 meter blijft bestaan ​​en mensen worden aangemoedigd om indien mogelijk thuis te werken.

Er zullen ook experimenten worden gestart met het toestaan ​​van bezoeken aan verpleeghuizen, waarbij één huis wordt betrokken in elk van de 25 lokale gezondheidsraden. Twee weken later worden de bezoeken verhoogd als het experiment slaagt.

Kapsalons, schoonheidsspecialisten, nagelsalons en dergelijke zaken kunnen weer worden geopend op voorwaarde dat ze alleen op afspraak werken en dat er van tevoren bij klanten wordt gecontroleerd of ze geen symptomen hebben. Mondmaskers zijn niet verplicht, maar stoelen moeten 1,5 meter uit elkaar staan.

Binnenzwembaden worden heropend, met beperkingen voor sociale afstanden.

18-plussers kunnen buitensporten hervatten die geen fysiek contact met zich meebrengen, zoals tennis en golf, maar wedstrijden zijn niet toegestaan. Groepen tot 10 personen kunnen samen aan buitensport doen zolang er geen contact is.

Bibliotheken kunnen heropenen, zolang ze maatregelen nemen om de 1,5 meter regel te handhaven.

Zoals eerder aangekondigd gaan de basisscholen en kinderdagverblijven weer open. Scholen moeten de klassen in tweeën delen en het kabinet beveelt leerlingen aan om de dag afwisselend in plaats van een halve dag bij te wonen om de druk op het openbaar vervoer en de buitenruimte te verminderen.

1 juni

Het openbaar vervoer gaat weer normaal rijden. Reizigers moeten een ‘niet-medisch’ mondmasker dragen en maximaal 40 procent van de stoelen mag bezet zijn. Mensen die geen masker dragen, kunnen een boete krijgen. De hoogte van de boete moet nog worden uitgewerkt.

Middelbare scholen gaan weer open. De exacte details moeten nog worden uitgewerkt.

Café- en restaurantterrassen kunnen weer opengaan zolang iedereen aan een tafel zit en er 1,5 meter tussen de tafels is.

Restaurants, concertzalen, theaters en bioscopen kunnen heropenen voor maximaal 30 personen, inclusief personeel, op een afstand van 1,5 meter en alleen op reservering.

Musea kunnen heropenen op voorwaarde dat tickets vooraf worden verkocht en de regel van 1,5 meter wordt gehandhaafd.

1 juli

Campings en vakantieparken kunnen volledig heropenen, inclusief gemeenschappelijke toiletten en sanitair.

Restaurants, theaters en bioscopen bieden plaats aan maximaal 100 personen, 1,5 meter uit elkaar en alleen op reservering.

Kerken, moskeeën, crematoria en congrescentra kunnen ook plaats bieden aan maximaal 100 personen.

15 juli

Praktische examens en lessen worden hervat op vakscholen.

1 september

Het verbod op festivals en grote georganiseerde evenementen wordt opgeheven. De regering heeft beloofd vóór de deadline nog een update te geven.

Sauna’s, seksclubs, casino’s en sportclubs kunnen weer open en contactsporten zijn ook toegestaan. De overheid onderzoekt de mogelijkheid om sportclubs en sportscholen eerder te heropenen, als er oplossingen kunnen worden gevonden voor specifieke problemen.

Internationaal reizen

“Reizen naar het buitenland is momenteel beperkt tot alleen essentiële reizen en elke verruiming hier zal ook van andere landen afhangen.” aldus Rutte.

Alle maatregelen zijn afhankelijk van een voortdurende verlaging van het besmettingspercentage en elke maatregel wordt een week voor de deadline definitief goedgekeurd.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Farid Azarkan uit partij DENK gezet

Sportscholen woedend op besluit van het kabinet