in

Verplichte inburgering voor Turkse nieuwkomers

Minister Wouter Koolmees heeft besloten om het verzoek van de regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie tegemoet te komen en heeft besloten dat Turken die na 1 mei asiel aanvragen in Nederland, verplicht moeten gaan inburgeren. De enige manier om een permanente verblijfsvergunning te krijgen is als je de inburgeringsexamen met succes hebt afgelegd.

De regeringspartijen wilden al langer dat Turkse asielzoekers dezelfde plichten zouden krijgen als andere vluchtelingen die in Nederland een asielstatus aanvragen. Zij zijn van mening dat dit de enige manier is om een goede start te maken in ons land. En VVD-kamerlid Bente Becker maakt er geen geheim van dat ze erg verheugd is met het besluit van Minister Koolmees, “Goed dat het kabinet naar aanleiding van de oproep van de VVD niet wacht tot zomer 2021, maar gewoon nu al Turkse asielzoekers gaat verplichten in te burgeren. Nederlands leren, werken en vrije waarden omarmen is geen keuze maar de enige optie.” aldus Becker die Minister Koolmees’ eerdere besluit om te wachten tot 2021 en de Turkse asielzoeker de keuze te geven om in te burgeren, benoemde als, ‘slap’.

Vanwege een associatieverdrag dat de Europese Unie ooit sloot met Turkije, kunnen Turkse asielzoekers momenteel niet worden verplicht om in te burgeren, maar het nieuwe inburgeringsstelsel heeft daar een oplossing voor gevonden. Tevens telt deze besluit alleen op Turkse asielzoekers die na 30 april naar het land zijn gevlucht. Alle Turkse asielzoekers die voor 1 mei een verblijfsstatus hebben gekregen kunnen niet worden gedwongen om een inburgeringstraject te volgen, maar hebben wel de keuze om dit te doen.

Het kabinet maakte onlangs bekend dat de invoering van het nieuwe inburgeringsstelsel niet zonder slag of stoot gaat en weer wat vertraging oploopt, maar de invoerdatum staat momenteel gepland op 1 juli 2021. Vanaf 1 juli 2021 moeten dus ALLE Turkse nieuwkomers, niet alleen maar vluchtelingen, verplicht eerst inburgeren voordat ze een permanente verblijfsvergunning kunnen krijgen.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Laat ik mezelf aan u voorstellen

Frankrijk verlengt lockdown: Alle horeca gelegenheden dicht tot half juli