in ,

Verbod op wegwerpplastic in Nederland

De wetgeving treedt in werking op 3 juli 2021 en heeft tot doel de hoeveelheid plastic afval dat onze zeeën vervuilt te verminderen. Producten die worden verboden zijn onder meer plastic borden, bestek, roerstaafjes en rietjes. Naast het verbod zullen ook andere maatregelen worden ingevoerd om het plasticverbruik voor eenmalig gebruik te verminderen, waaronder verbeterde recyclingmogelijkheden voor plastic producten en betere informatie over herbruikbare alternatieven.

Minister van Milieu, Stientje van Veldhoven zei dat dit verbod een goede stap is in de strijd tegen de zogenaamde plastic soup (plastic soep) in de wereldzeeën. Het verbod volgt andere stappen die de Nederlandse regering al heeft ondernomen om het milieu te helpen en het verminderen en afval, zoals het verbieden van gratis plastic boodschappentassen in 2016.

De wetgeving maakt deel uit van een EU-initiatief waarover de Europese ministers van Milieu en het Europees Parlement overeenstemming hebben bereikt. Alle EU-lidstaten, inclusief Nederland, zijn verplicht deze richtlijn op te nemen in hun nationale wetgeving. Duitsland heeft bijvoorbeeld een soortgelijk verbod op kunststof voor eenmalig gebruik ingevoerd in een poging de wegwerpcultuur aan te pakken.

Als onderdeel van dit initiatief zullen ook meer maatregelen op lange termijn worden ingevoerd. Zo moeten vanaf 2024 doppen en deksels op plastic flessen en verpakkingen worden bevestigd om recycling te verbeteren, en vanaf 2025 moeten plastic flessen voor minimaal 25 procent uit gerecycled plastic bestaan.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Trump deelt video waarin ‘White power!’ wordt geschreeuwd

Macron’s partij lijdt groot verlies in Franse peilingen