in

Veertig doden bij aanslagen op twee moskeeën Nieuw-Zeeland

Bij de aanslagen op twee moskeeën in het Nieuw-Zeelandse Christchurch zijn veertig doden gevallen. Dat heeft de Nieuw-Zeelandse premier Ardern op een persconferentie bekendgemaakt.

Vier mensen zijn gearresteerd, drie mannen en een vrouw. De politie zegt geen aanwijzingen te hebben dat er nog meer daders rondlopen.

Scholen hielden na de aanslagen urenlang hun deuren gesloten. Inmiddels hebben de kinderen toestemming gekregen om naar huis te gaan. Veel openbare gebouwen blijven gesloten. De politie vraagt moskeeën in het hele land om vandaag dicht te blijven.

Manifest
De verantwoordelijkheid voor de daden lijkt te zijn opgeëist in een manifest dat even eerder op internet verscheen. In die 74 pagina’s tellende tekst zegt een man, naar eigen zeggen een 28-jarige Australische staatsburger, dat hij er anti-islamitische ideeën op nahoudt. Hij zou erin hebben geschreven dat hij streeft naar een “blanke overheersing” en dat hij zelf een terroristische aanslag zal plegen.

Australië heeft inmiddels bevestigd dat een van de verdachten een Australiër is. De Australische premier Scott Morrison spreekt van een terroristische aanslag, gepleegd door rechts-extremistische gewelddadige terroristen.

Aan het begin van de middag (lokale tijd) werd eerst het vuur geopend in de Masjid Al Noor-moskee waar zo’n 300 gelovigen het vrijdaggebed bijwoonden. Later werd er ook geschoten in een moskee in de buitenwijk Linwood.

Op het moment van de eerste schietpartij was er een grote klimaatmars van jongeren in een park in Christchurch. De duizenden jongeren zijn naar overheidsgebouwen gebracht om te schuilen.

Camera op helm
De schutter heeft het bloedbad opgenomen met een camera die hij op zijn helm had gemonteerd en rechtstreeks via Facebook uitgezonden. De politie doet er alles aan om die “weerzinwekkende” beelden zo snel mogelijk van internet verwijderd te krijgen, zegt correspondent Eva Gabeler.

De politie heeft automatische wapens gevonden en ook auto’s met explosieven.

Een ooggetuige vertelt tegen lokale media dat de schutter via de hoofdingang van de Masjid Al Noor-moskee binnenkwam. “Iedereen rende naar de achterdeuren. Mensen schuilden onder auto’s en sprongen over het hek om te kunnen vluchten.” De ooggetuige verschuilde zich naast een huis. “Ik zag de schutter zijn geweer herladen en weer opnieuw schieten.”

Ooggetuige Len Peneha zag een man, in het zwart gekleed, de moskee binnengaan en hoorde toen tientallen schoten. Peneha, die naast de moskee woont, zag vervolgens de man een semi-automatisch wapen in een auto leggen en wegrijden. “Ik zag dode mensen. Drie in de hal, en in de moskee.”

Een andere ooggetuige hoorde de schutter bij de moskee in Linwood “zeker 45 seconden schieten”.

De politie zegt dat er op dit moment geen aanwijzingen zijn voor nieuwe aanslagen, maar burgers krijgen nog steeds het advies om binnen te blijven. De luchthaven van Christchurch heeft zeventien regionale vluchten van Air New Zealand geannuleerd.

De premier van Nieuw-Zeeland, Jacinda Ardern, spreekt van “een van de donkerste dagen van Nieuw-Zeeland”. Verwijzend naar het feit dat veel moslims in het land migranten zijn uit Bangladesh en Pakistan, zei Ardern dat Nieuw-Zeeland ook hún land is en dat “ze zich hier veilig zouden moeten voelen”.

Bron : NOS

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

DENK Eindhoven vraagt aandacht voor AOW-gat Surinaamse en Antilliaanse Nederlanders

‘Immigranten wereldwijd meer geaccepteerd, Nederland blijft achter’