in

‘Veel belangrijke websites vaak slecht toegankelijk’

Die conclusie trekt Stichting Accessibility op basis van onderzoek naar honderd veelgebruikte Nederlandse websites.

De helft van alle sites die de onderzoekers onder de loep namen, bleken niet met een toetsenbord te bedienen. Voor blinden is dat funest.

De overheid doet het relatief goed. Accessibility onderzocht zestien sectoren. Het best scoren informatiesites van gemeenten, de Rijksoverheid en volksvertegenwoordigingen zoals de Tweede Kamer.

Energiebedrijven, webwinkels en nieuwswebsites scoren het minst. Mobiele apps behorend bij de onderzochte websites zijn gemiddeld matig toegankelijk.

De stichting noemt de resultaten zorgelijk. ”Door de digitalisering van de samenleving worden mensen steeds meer afhankelijk van internet om zelfstandig deel te kunnen nemen aan de maatschappij. Mensen met een functiebeperking dreigen hier de dupe van te worden.”

Volgens de vereniging die het onderzoek liet doen, is het niet moeilijk om websites toegankelijk voor iedereen te maken, als daar direct bij het ontwerpen en ontwikkelen rekening mee wordt gehouden.

In juli van dit jaar is in Nederland het VN-verdrag ‘inzake de rechten van personen met een handicap’ in werking getreden. Dit verdrag moet onder andere zorgen voor toegankelijkheid van websites.

Door: ANP

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0
ANP

Coach Kromowidjojo vindt onzekerheid over eigen status niet lastig

‘Facebook wil meer spelletjes toevoegen aan Messenger’