in

Vandaag is het de eerste officiële zomerse dag van 2019

De eerste zomerse dag van het jaar is bereikt. In het Limburgse Arcen werd vanmiddag een temperatuur van 25,3 graden bereikt. Opvallend: dat is drie weken vroeger dan normaal, maar één dag later dan vorig jaar. Toen werd op 18 april voor het eerst de 25 graden gehaald.

In vrijwel het hele land is het vandaag warm, met een temperatuur tussen de 21 en 24 graden, meldt Buienradar. Alleen aan de noordkust is het wat koeler, met een temperatuur van zo’n 15 graden op de Waddeneilanden.

Nog niet landelijk
In De Bilt zijn de zomerse waarden nog niet in zicht. Daar liep het kwik op tot 23,5 graden en lijkt het bovendien alweer -heel voorzichtig- af te koelen. Het weerstation in De Bilt is bepalend voor een landelijke zomerse dag.

Morgen lijkt het overal nog iets warmer te worden, waardoor een landelijke zomerse dag zomaar mogelijk is.

Vorig jaar luidde de zeer vroege eerste zomerse dag ook een langdurige periode van droogte in. Of dat ook nu gaat gebeuren is nog niet te zeggen, maar de weerkaarten laten in ieder geval voorlopig geen regen zien, terwijl de recorddroogte van vorige zomer nog niet overal is opgelost.

Rijkswaterstaat en de Unie van Waterschappen komen daarom in de loop van volgende week alweer met een droogtemonitor. Daarin wordt een landelijk beeld geschetst van de watertekorten, zegt een woordvoerster van de Unie.

Beregeningsverbod
Op verschillende plaatsen is het alweer erg droog, vooral op de hoge zandgronden in Drenthe, Overijssel en Noord-Brabant. Een aantal waterschappen in Brabant heeft vorige week een beregeningsverbod ingesteld.

Afgelopen zomer was de droogste ooit gemeten. In de winter is een normale hoeveelheid neerslag gevallen, waardoor de extreme droogte niet volledig is gecompenseerd.

Bron : RTL Nieuws

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Vier Limburgse politieagenten op non-actief na plichtsverzuim

Levenslang voor ouders die hun twaalf eigen kinderen misbruikten