in

Van moord veroordeelde man mag ‘worden vergeten’ van rechtbank in Duitsland

Auction Legal Judge Gavel Justice Law Hammer

De hoogste rechtbank van Duitsland heeft besloten dat een man, die in 1982 was veroordeeld voor moord, zijn naam mag laten verwijderen uit online zoekresultaten.

Het constitutionele hof in Karlsruhe oordeelde in het voordeel van de man, die in 1982 een levenslange gevangenisstraf kreeg voor het vermoorden van twee mensen op een jacht.

Hij werd in 2002 uit de gevangenis vrijgelaten en zegt dat hij wil dat zijn familienaam op afstand wordt gehouden van zijn misdaad. De uitspraak zou publicaties kunnen dwingen om de toegang tot online archieven te beperken.

Misdaad

De man was aan boord van het zeilschip, Apollonia, in het Caribisch gebied, toen hij twee mensen heeft neergeschoten en een ander ernstig verwondde, na een uitval.
Er is een boek en een tv-documentaire over de zaak.

In 1999 heeft het Duitse tijdschrift, Der Spiegel, drie rapporten uit 1982 en 1983 gepubliceerd, waar de volledige naam van de man staat vermeld. Deze artikelen zijn nog steeds te vinden met een eenvoudige Google-zoekopdracht.

Klacht

De man werd in 2009 op de hoogte gebracht van de artikelen en verzocht om verwijdering ervan. Zijn argument was dat ze zijn rechten en zijn ‘vermogen om zijn persoonlijkheid te ontwikkelen’ hebben geschonden.

De zaak werd aanvankelijk in 2012 door een federale rechtbank verworpen, die zei dat zijn recht op privacy niet opweegt tegen het publieke belang en de persvrijheid. Maar het constitutionele hof heeft nou weer dat besluit verworpen, en de zaak zal nu terugkeren naar de federale rechtbanken.

Publicaties mogen gearchiveerde artikelen online houden, maar kunnen desgevraagd worden verwijderd.

De kwestie van het “recht om te worden vergeten” is een controversiele kwestie en leidt tot geschillen tussen de EU en Google.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Turkse artsen schrijven geschiedenis met succesvolle gezichts-, arm- en baarmoedertransplantaties

“Praten in je moedertaal is geen belemmering voor het leren van Nederlands”