in , ,

Van Gogh tekening van een jong meisje haalt recordprijs op bij veiling

Een tekening van een jong meisje door Vincent van Gogh is maandag op een veiling in New York verkocht voor een recordbedrag van 8,6 miljoen euro aan een anonieme koper.

De tekening dateert uit 1888 toen Van Gogh nog woonde in Arles, waar hij zijn beroemdste werken heeft geschilderd. Het toont een jong meisje, een ‘mousmé’, of Japans meisje, dat ook een schilderij met die naam heeft geïnspireerd.

Van Gogh had destijds gehoopt een aantal Japanse prenten te verkopen om de trend naar het exotische te verzilveren. Toen dit niet lukte, raakte hij onder de indruk van de Japanse kunst en gebruikte hij de meer decoratieve elementen ervan in zijn werk.

Hij werd ook geïnspireerd door een populaire roman uit die tijd. Verwijzend naar het schilderij dat hij aan zijn broer Theo schreef, “als je weet wat een mousmé is (je weet het als je Madame Chrysanthème van Pierre Loti hebt gelezen), heb ik er zojuist een geschilderd. Het kostte me een hele week, maar ik moest mijn mentale energie reserveren om de mousmé goed te doen.”

De naam van de voormalige eigenaar van de tekening werd ook geheim gehouden door Christie’s, maar hij maakte naar verluidt deel uit van de collectie van kunsthandel Thomas Gibson in Londen.

Een nooit eerder tentoongestelde Van Gogh, ‘Scéne de rue à Monmartre’, is momenteel te zien in Sotheby’s in Amsterdam voordat hij in maart wordt geveild. Het zal dan naar Londen en Parijs reizen om door meer potentiële kopers te worden geïnspecteerd.

©NieuwsOn
Foto : La Mousmé (1888) christies.com

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

2,4 miljoen mensen kunnen per post stemmen

Politie vindt baby begraven in achtertuin van Gelders dorpshuis