in

Vaccineren of niet vaccineren? Dat blijft de vraag

Op dit moment zijn er drie groepen twijfelaars te onderscheiden, blijkt uit onderzoek van het RIVM en vier universiteiten (waaronder de TU Delft) na een steekproef onder 1014 Nederlanders, schrijft RTL Nieuws.

Volgens bericht van RTL Nieuws gaat het bij elkaar om 73 procent, oftewel: drie van de vier mensen kunnen op dit moment niet zeggen of ze een coronavaccin gaan nemen. Deze groep twijfelaars is volgens de TU Delft daarom “cruciaal” om de inentingsgraad van 60 tot 70 procent te halen. 

Er is één groep die nu al weet dat ze zich sowieso niet zal laten vaccineren. Het gaat om ongeveer 14 procent van de Nederlanders. Sommigen hebben een weerstand tegen vaccinaties in het algemeen, anderen staan wantrouwend tegenover de overheid of maken zich specifiek zorgen over het Covid-19-vaccin.

De groep die zich zonder twijfel wil laten vaccineren, is ongeveer net zo groot (13 procent). Deelnemers noemen diverse redenen. Zij willen bijvoorbeeld graag tegen het coronavirus beschermd zijn, of willen hun normale leven weer kunnen oppakken.

Ook zijn er deelnemers die zelf niet tot een risicogroep behoren, maar zich snel willen laten vaccineren omdat zij vanuit hun werk in contact komen met risicogroepen of kwetsbare familieleden hebben.

Terug naar de twijfelaars. Die groep wordt een stuk kleiner als bekend wordt dat het vaccin effectief is én voor weinig bijwerkingen zorgt. Een groot deel zal zich dan direct laten vaccineren. Het percentage twijfelaars daalt, van 73 naar 48 procent. 

In het onderzoek is specifiek gekeken wat op dit moment de overwegingen zijn van de twijfelaars. Wat blijkt? Een kwart van de twijfelaars staat liever niet vooraan in de rij als een vaccin wordt aangeboden. Deze groep wil eerst een paar maanden wachten en aankijken wat de ervaringen zijn bij anderen. 

De onderzoekers adviseren het kabinet daarom om een duidelijk perspectief te geven aan deze groep Nederlanders, zeker de mensen die als eersten worden uitgenodigd. “Als zij niet direct op de uitnodiging voor vaccinatie ingaan, moeten zij dan achteraan aansluiten in de rij, krijgen zij periodiek een nieuwe uitnodiging of mogen zij zelf aangeven wanneer ze klaar zijn voor de vaccinatie?”, vragen de onderzoekers. 

Nederlanders die twijfelen, maken zich vooral zorgen over de risico’s. Mensen zijn vooral bang voor bijwerkingen. Zijn die risico’s niet groter omdat het Covid-19-vaccin in een veel hoger tempo is ontwikkeld? Is het verstandig om een vaccin te nemen waarvan de langetermijneffecten nog onbekend zijn?

Als blijkt dat het vaccin goedgekeurd en effectief blijkt, maar wél voor ernstige bijwerkingen zorgt, dan zal de groep twijfelaars groeien. 64 procent weet dan niet zeker of ze het vaccin zullen nemen.

Bron: RTL Nieuws

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Gezondheidsraad : Coronavaccin eerst voor 60-plussers en zieken

5725 nieuwe coronabesmettingen