in

Vaccinatieprogramma : Nederland begon als laatste land in EU maar heeft een inhaalslag gemaakt

Nederland was als laatste land in de EU begonnen met het vaccinatieprogramma, maar inmiddels heeft ongeveer zeven procent van de Nederlanders hun eerste prik gehad, waardoor Nederland volgens Europese cijfers hoger in de vaccinatielijsten staat.

Het Europees Centrum voor ziektepreventie en bestrijding zegt over de EU-lidstaten dat alleen Malta (10 procent), Denemarken (8,8 procent) en Finland (7,7 procent) een groter deel van hun bevolking hebben ingeënt.

Bulgarije blijft onderaan de lijst staan, met een vaccinatiegraad tot dusver van drie procent. In totaal zijn bijna 43 miljoen doses naar EU-landen verzonden en zijn “meer dan 30 miljoen mensen gevaccineerd”, aldus de ECDPC.

Het in Leiden ontwikkelde Johnson & Johnson-vaccin is ook goedgekeurd voor gebruik in de Verenigde Staten en zal naar verwachting op 11 maart worden goedgekeurd door het in Amsterdam gevestigde Europese Geneesmiddelenagentschap.

Nederland heeft 11,3 miljoen doses van het vaccin met een enkele dosis besteld, waarvan drie miljoen voor de eerste batch volgend kwartaal. Het vaccin bereikt zijn maximale werkzaamheid na 28 dagen.

“Het mooie van het Johnson & Johnson-vaccin is dat de gemuteerde vormt van het coronavirus waren betrokken bij het onderzoek”, aldus immunoloog, Huub Savelkoul.

Buiten mensen die in de zorg werken of mensen met kwetsbare gezondheidsproblemen, vaccineert Nederland momenteel via de huisarts mensen van 60 tot 64 jaar met het AstraZeneca-vaccin.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Frankrijk en Duitsland scherpen coronamaatregelen aan

RIVM meldt 3826 nieuwe coronagevallen : 882 minder dan op zondag